Трите най-скъпи градове в света сега са Хонконг, Цюрих и Париж, според нов доклад за разходите за животСингапур и Осака, които миналата година бяха на първо място с Хонконг, паднаха в класацията., съобщава БиБиСи.

Годишното проучване на Economist Intelligence Unit показва, че цените в Сингапур са паднали поради изселването на чуждестранни работници заради пандемията Covid-19.

Повечето китайски градове са повишили цените си за живот в тях, докато напрежението между САЩ и Китай тласка цените.

"Азиатските градове традиционно доминираха в класацията през последните години, но пандемията промени класацията", коментира Упасана Дът, ръководител на EIU за световните разходи за живот.

Банкок също се плъзна с двадесет места и сега е класиран на 46-то място.

Докладът на EIU е насочен към командировани и помага на мултинационалните компании да изчислят разходите.

Повечето китайски градове са се покачили в класацията най-вече благодарение на американско-китайската технологична война, която тества устойчивостта на веригите за доставки и повишава потребителските цени.

Градовете в Америка, Африка и Източна Европа стават по-евтини от миналата година, докато градовете в Западна Европа стават по-скъпи.

Западна Европа представлява четири от десетте най-скъпи градове в индекса, като Цюрих и Париж заемат заедно първото място. Женева и Копенхаген са съответно седми и девети.

Това отчасти отразява относителната сила на европейските валути върху индекс, който сравнява всеки град с разходите за живот в Ню Йорк.

Най-големият ръст на цените е в иранската столица Техеран, която се премести с 27 места нагоре в класацията поради санкциите на САЩ, които повлияха на предлагането на стоки.

Световният индекс на разходите за живот на EIU сравнява цените на 138 стоки и услуги в около 130 големи града през септември. Цените на основните стоки са по-устойчиви от тези на несъществени стоки.

Логистичните предизвикателства засегнаха цените, като недостигът на стоки като тоалетна хартия и тестени изделия подхранва цените в някои категории.

От десетте категории, обхванати от доклада, тютюнът и развлеченията отбелязаха най-голямо увеличение на цените, докато цените на облеклото отбелязаха най-голям спад.

"По отношение на потребителските стоки се наблюдава рязко увеличение на цените на компютрите, докато цените на дрехите са спаднали", допълва Дът.

Междувременно, цените на жилища в югозападната част на Англия са се покачили най-бързо във Великобритания през последната година на фона на Covid.

Цените на къщите са се повишили с 6,4% през годината до края на септември, в сравнение със средното повишение за Великобритания от 4,7%, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Данните от поземления регистър също показват, че отделени жилища са отбелязали най-голям годишен ръст на цените във Великобритания.

Пандемията накара някои хора да се преместят в по-селски райони..

"Никоя част от икономиката на Обединеното кралство не е прелетяла над бурята Ковид като пазара на имоти и картината от септември се засили навсякъде", коментира Ники Стивънсън, управляващ директор в групата за недвижими имоти Fine and Country.

"Състезанието за пространство все още е основният двигател на пазара. Ръстът на цените на апартаменти и мезонети е приглушен в сравнение с по-големите имоти, които процъфтяват на фона на голямото търсене."

Като цяло увеличението на цените на жилищата в Обединеното кралство е 4,7% през годината до септември, в сравнение с 3% през август, като средното жилище се оценява на £245 000.

Въпреки че цените на имотите може да не са се повишили толкова бързо в Лондон, градът все още има най-високата средна цена на жилището - 496 000 британски лири.

За наемателите в Обединеното кралство наемите са нараснали средно с 1,4% през годината до октомври, допълва ONS,

Лондон отчете най-голямото си забавяне в растежа на цените на частните наеми от март 2017 г., забавяйки се до 0,9% през годината до октомври.