Заради "неподходящи" въпроси към Доналд Тръмп, спират репортер на CNN за пресконференцията между Тръмп-Юнкер, съобщава БиБиСи.

Кайтлан Колинс коментира, че е изключена от събитието в "Роуз Гардън", след като питала Тръмп за Владимир Путин и бившия адвокат на Тръмп. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обясни, че репортерът е крещял въпроси и отказвал да напусне.

Тръмп многократно атакува CNN като "фалшиви новини" и отказва да отговаря на въпросите им. Колинс присъства на срещата между Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тя действа като репортер в Белия дом, един от ротационната група журналисти, които присъстват на събития и пишат статии, които всички останали могат да ползват. Тази система позволява да се споделят бремето и трудностите журналистическо покриване на президента.

Колинс обясни, че се е опитала да пита Тръмп за отложеното посещение на руския президент Путин и наскоро публикуваните записи с адвоката Майкъл Коен.

Тръмп игнорира въпросите и малко по-късно на Колинс й е забранено да присъства на пресконференцията между Тръмп и Юнкер. "Те казаха, че въпросите, които задавам, са неподходящи за това място", коментира тя

Сандърс заяви, че репортер отказва да напусне след като крещи въпроси и "не е добре дошла да участва в следващото събитие", въпреки че колегите й могат да го направят.

CNN осъжда забраната като "репресия" и "не е показателна за открита и свободна преса", а Асоциацията на кореспондентите от Белия дом я определя за "неправилна и слаба". Традиционният им съперник Fox News също осъжда забраната.

"Ние сме солидарни със CNN за правото на пълен достъп на журналисти като част от свободна и свободна преса", заяви президентът на мрежата Джей Уолас в изявление.

Главният политически водещ на Fox News Брет Байер, потвърди изявлението на CNN за забраната, обяснявайки, че "стоят твърдо" с тях.

Тръмп е известен поддръжник на Fox News и се появява в редица интервюта. Президентът публично критикува някои от основните медии, особено CNN и "Ню Йорк Таймс".