Еврокомисията не вижда основание за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Посланикът на ЕС в Украйна Хосе Мануел Пинто Тейшейра смята, че ситуацията в Украйна не отговаря на минималните условия, за да започне обсъждане на въпроса за членството на страната в ЕС.

Украйна не е в съответствие с това, което ние считаме като минималните условия за обсъждане на членство, заяви Тейшейра, цитиран от news.meta.ua.

Посланикът отбеляза, че за присъединяването й към ЕС, 27-те държави-членки на Съюза трябва да постигнат консенсус, че Украйна отговаря на необходимите политически условия: укрепване на демокрацията, човешките права, върховенството на закона.

Според Тейшейра подписването договора за създаването на зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз е първата и много важна стъпка към евентуално еврочленство на страната. По-рано бе съобщено, че Украйна може да получи всички привилегии на Европейския съюз, дори и без присъединяване към него. Това заяви депутатът от Партията на регионите Леонид Кожара.

В Европа има т.нар четирите свободи, които ЕС може да предостави на външния свят. Три от свободите са  в областта на икономиката - свободното движение на стоки, услуги и капитали. А четвъртата свобода - на хуманитарната политика: свободно движение на хора , каза още той.

Ние сме дали на ЕС план за действие за безвизов режим и очакваме с нетърпение възможността за отмяна на визите преди началото на Евро 2012. Споразумението за създаване на зона за свободна търговия трябва да бъде подписано преди края на годината, допълни още е той.

Припомняме, украинското правителство очаква посещението на лидера на дипломатическия корпус на ЕС Катрин Аштън. Според предварителна информация тя ще посети Украйна на 1-2 март.

По-рано председателят на Европейския парламент Йежи Бузек на конференция, посветена на развитието на Европа след срещата на върха в Лисабон, заяви, че се надява "Украйна да се върне в правия път."