Защитата на бившия "министър на отбраната на ДНР" Игор Гиркин (Стрелков), осъден в Русия на четири години затвор по делото за публични призиви за екстремистка дейност, ще поиска да бъде изпратен на военна служба в една от военните части "в зоната на специалната военна операция," както наричат ​​ в Русия войната срещу Украйна. Това каза пред РБК неговият адвокат Александър Молохов.

Стрелков подкрепи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но критикува руското ръководство и военни за липсата на ефективност при воденето на бойните операции.

Срещу него бе образувано дело заради две публикации в канала му в Telegram, в които ФСБ открива призиви за екстремизъм. През януари тази година той беше осъден на четири години затвор.

В края на януари адвокатите обжалваха присъдата на Стрелков. Според Молохов заседанието по наказателното дело ще се проведе в Първи апелативен съд с обща юрисдикция в Москва на 15 май.

Изявлението на Молохов беше придружено от документ (РБК разполага с него), който потвърждава съгласието на една от военните части на територията на самопровъзгласилата се ДНР да сключи договор с Гиркин.

Лондон: Русия става все по-докачлива на критиките на националисти за войната

Лондон: Русия става все по-докачлива на критиките на националисти за войната

Причината е, че те са една от малкото надеждни алтернативи на лидерството на Путин

Бивш офицер от службата за сигурност на ФСБ на Русия и командир на бойното поле, известен също като Игор Стрелков, Гиркин помогна на Русия да анексира Крим през 2014 г., нелегално преминавайки границата с Украйна и заедно с малък отряд превземайки град Славянск в Донецка област, с което започва война, която продължава и до днес. Скоро след това организира проруски милиции, които изтръгнаха част от Източна Украйна извън контрола на Киев - събития, които предхождаха пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Той получи задочна доживотна присъда от нидерландски съд през 2022 г. за предполагаемата му роля в свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна през 2014 г., когато загинаха 298 пътници и екипаж. Тогава той отрече да е извършил престъпление.

За него може да се каже, че създаде т.нар. Донецка народна република, но за 10 години измина целия път от герой до враг на сегашната руска държава. Първият "министър на отбраната" на т. нар. ДНР остана незасегнат дълго време, явно и от уважение към военните му "заслуги", така и от уважение към миналото му като офицер от ФСБ.

Гиркин се страхува да не последва съдбата на Пригожин

Гиркин се страхува да не последва съдбата на Пригожин

Той на практика отпадна от кандидат-президентската надпревара