За Русия перспективата заловените в Беларус руски наемници да бъдат предадени на Украйна е крайно нежелателна, защото Москва се бои от разкритията, които те могат да направят пред украинските власти. Такава позиция изрази анализаторът Роман Попков, цитиран от изданието Каспаров.ру.

Припомняме, преди седмица Беларус залови на своя територия 32-ма наемници от руската армия "Вагнер". Властите в Минск заявиха, че те са били прехвърлени на територията на страната с цел да провокират размирици преди президентските избори. Днес гражданите на Беларус гласуват за държавен глава.

Публикуваме коментара на Роман Попков по темата, поместен в профила му във Фейсбук.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус

За Москва предаването на "вагнеровците" на Украйна е крайно нежелателно, но съвсем не заради това, че те са "граждани на Русия", които трябва да бъдат защитени. Във феодалния Кремъл защитата на руските граждани изобщо не се разглежда като служебна отговорност. . "Защитата на своите заз граница" - това е просто пропагандна опция, която може да се използва или не в зависимост от текущите външнополитически задачи.

Не, в случая неудобството е другаде.

Частната военна компания "Вагнер" е структура, потопена в особено чувствителната зона на секретността и премълчаването.

Съвсем вероятно е армията "Вагнер" да е замесена в "разчистването" на полевите командири в Донбас през 2015 г., които не бяха под контрола на Москва - всички тези като Беднов, Мозгов, Дремов. За това, че премахването им е "отработено" именно от "Вагнер", се говори от няколко години във всякакви "патриотични кръгове".

Задържаните в Минск може и нищо да не знаят за участието на "Вагнер" в унищожаването на "командирите на Новорусия". А може и да знаят. И тази история е крайно неудобна за Москва.

Лукашенко обеща да предаде на Украйна заловените руски наемници

Лукашенко обеща да предаде на Украйна заловените руски наемници

Тези, които са воювали в Донбас срещу украинския суверенитет...

Още една история и три имена, свързани с нея. Орхан Джемал, Александър Расторгуев, Кирил Радченко (тримата журналисти, убити в Централноафриканската република, смята се, че са разследвали "Вагнер" - б.р.). Както е известно, руските следствени органи отказват да работят по това дело. Не са разпитани нито Евгений Пригожин (номиналният собственик на армията "Вагнер", приближен до Владимир Путин - б.р.), нито служителят на държавната новинарска агенция ФАН Кирил Романовский, нито "вагнеровецът" Александър Сотов, нито съветникът на президента Путин за ЦАР Валерий Захаров.

Задържаните в Минск "вагнеровци" може и нищо да не знаят за убийството на журналистите в ЦАР. А може и да и знаят. Много от задържаните, както разбираме, през юли 2018 г. (когато е извършено убийството) вече са били бойци на тази структура. Може нещо да са чули, нещо да са запомнили, да са в течение на нещата. В Русия при сегашната власт няма да разпитат никого "Вагнер". Но някъде извън Русия може и да ги разпитат за убийството на тримата руски журналисти.

С една дума, това е неудобна ситуация, изискваща бързо решение. Има за какво Путин да звъни на колегата си в Минск.

Роман Попков