Защо полет 253 може да отложи затварянето на „Гуантанамо". Така е озаглавена статия в електронното издание на вестник „Тайм".

Отговорът - по-голямата част от затворниците там са от Йемен и връщането им у дома определено няма да отслаби силата на терористите от Ал Кайда.

Като пример в материала се посочва Саид Али Шихри - гражданин на Саудитска Арабия, освободен през 2007-а от „Гуантанамо" по неясни причини.
Той се връща вкъщи, преминава през рехабилитационна програма и свършва като втория по ранг в арабската Ал Кайда. От там той явно е помогнал на Умар Фарук Абдумуталлаб, който за щастие се провали при опита си да взриви полет 253 на „Делта Еърлайнс" по Коледа.

Религиозният съветник на базирания в Йемен арабски клон на Ал Кайда, също е прекарал време в затвора "Гуантанамо".

Малко след като стана президент Барак Обама обеща да затвори „Гуантанамо" до една година. Той обаче няма да спази този срок и фактът, че близо половината от затворниците в US базата в Куба са от Йемен, може да отложи закриването му дори още повече.

Първоначалният план гласеше по-голямата част от затворниците да бъдат върнати в родината си, а малка част от тях да бъдат изпратени в страни членки на НАТО (включително България) или в затвор в Илинойс.

Все повече американски военни предупреждават, че затварянето на затвора и пускането на свобода на потенциалните терористи обаче, застрашава все повече американски животи.

Йемен става люлката на развитие за Ал Кайда, отбелязва „Тайм". Връзката с арабската Ал-Кайда при последните атаки срещу САЩ все повече бие на очи.

Стрелбата в US базата „Форт Хууд", при която загинаха 13 американски военни, се свързва с Йемен. Неуспешният опит на нигериеца Абдулмуталлаб да взриви самолет - също.

Междувременно телевизия Фокс нюз съобщи, че американската общественост би одобрила решение за изпращане на войски в Йемен, които да се борят с нарастващото влияние на Ал Кайда.

Общо 72% от запитаните са изразили подкрепа за изпращане на американски войски в Йемен, които да предотвратят заплахата Йемен да се превърне в база на терористичната организация.