Представяме анализ на Би Би Си, който се опитва да обясни защо напоследък украинската армия губи дълго защитавани позиции.

Украинската армия получава проблеми изневиделица. Отбраната на Авдеевка, която беше успешно задържана няколко месеца, започна да се пропуква, когато руските войски неочаквано удариха южно от завода "Коксохим".

Защитата на Часов Яр не изпитваше особени трудности при отблъскването на флангови атаки, докато руските части внезапно не пробиха по най-краткия и привидно труден път към микрорайона "Канал".

Друго усложнение възникна край село Очеретино в Авдеевско направление. Докато украинските части провеждаха контраатаки на югоизток близо до село Бердичи, в съседния район врагът внезапно напредна с цели пет километра.

Това се случи миналата седмица, но сега превземането на центъра на селото от руснаците и тяхното настъпление към северните покрайнини е потвърдено от геолокационни кадри. И изглежда липсата на боеприпаси в украинските въоръжени сили няма нищо общо с това.

Руски военни твърдят, че са превзели село Новомихайловка

Руски военни твърдят, че са превзели село Новомихайловка

Украйна отрича загубата на населеното място

"Днес е много сложно в Очеретино. Казват, че една бригада е напуснала позицията си без заповед", написа във Фейсбук доброволецът Тим ​​Златкин. "Сега продължават боевете в центъра със силите на друга бригада, която трябваше да се смени и да се възобнови. Това все още не е пробив, но ще бъде трудно да се изравни фронтът във важното Авдеевско направление", добави той.

Според Американския институт за изследване на войната (ISW) руското командване планира да надгради успеха си в тази област, като съсредоточи четири бригади на линията Бердичи-Новокалиново. Според специалистите Русия си поставя три допълващи се задачи, свързани с по-нататъшното напредване: на запад от с. Бердичи; от Очеретино по магистралата в посока Мирноград; на север в посока с. Новокалиново.

Всички тези планове в бъдеще са предназначени да осигурят достъп до град Покровск и административните граници на Донецка област, според ISW.

Но руснаците са подложени на натиск, тъй като скоро се очаква още един голям пакет от европейска военна помощ и възобновяване на доставките от Съединените щати, се казва в доклада.

"Способността да балансират артилерийския огън със силите на агресора на бойното поле ще бъде от решаващо значение за способността на отбранителните сили да лишат руските сили от инициативата и да забавят темпото им на напредване в посока Авдеевка", посочва ISW.

Но никаква западна военна помощ не може да компенсира грешните изчисления на командването и липсата на дисциплина на бойното поле, завършва анализът на Би Би Си.

Лондон: Руските сили настъпват бавно, но методично в Украйна

Лондон: Руските сили настъпват бавно, но методично в Украйна

По-нататъшно настъпление на север от Угледар може да позволи обграждането на отбраната на града