Заместник-съветникът на президента Джордж Буш по въпросите на националната сигурност Джеймс Джефри е изразил през уикенда пред посланика на КНР във Вашингтон "дълбокото безпокойството на САЩ от репресиите в Тибет"

Това съобщи днес Белият дом, цитиран от Франс прес.

Джеймс Джефри призова китайските власти да проявят сдържаност и да започнат диалог с тибетския духовен водач Далай лама, посочи говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Президентът Буш не е коментирал досега кървавото потушаване на протестите в Тибет и съседните райони, припомня RFI.

Миналата седмица Белият дом обяви, че събитията в Тибет няма да попречат на Буш да замине през август в Пекин за откриването на Олимпиадата.

Заместник-съветникът по националната сигурност на президента на Съединените щати Джордж Буш се срещна с посланика на Китай в страната, в неделята на Великден, за да му предаде съобщението на американската администрация.

Китайците трябва да урегулират репресиите в Тибет и трябва да бъде започнат диалог с Далай Лама. Това са аргументите, изведени и развити от държавният секретар на Съединените щати Кондолиза Райс.

В понеделник тя се срещна с индийския си колега и вероятно ситуацията в Тибет е била в центъра на тези разговори.
Далай Лама е морален авторитет който е признат по целия свят, обясни тя, още повече че той е адепт на ненасилието. Той и не иска независимостта на Тибет. Така че режима в Пекин има всичко необходимо за да започне разговори с него, смятат във Вашингтон.

Междувременно в Берлин федералното правителство излезе с настояване към Китай да влезе в директни разговори с тибетското ръководство.

"Далай Лама и китайското правителство трябва да потърсят близост", каза заместник-правителственият говорител Томас Щег, цитиран от Дойче веле.

По думите му правителството в Берлин не вижда алтернатива за прекия диалог между Далай Лама и правителството в Пекин. От китайското правителство се очаква и да установи яснота по ситуацията в Тибет.

"Китай трябва да постигне прозрачност - без която няма да бъде възможно извоюването на ново доверие в света", изтъкна Щег, обосновавайки това като предпоставка за успеха на олимпийските игри. От тази гледна точка - както смята федералното правителство - е неотменимо допускането на чуждестранни наблюдатели и представители на международните медии до различните провинции, които да съберат собствени впечатления.

Щег отбеляза и, че не само правителството в Пекин би искало Олимпийските игри да бъдат успешни - такива са и очакванията на международната общност. Но това ще се окаже възможно само тогава, когато правителството в Пекин осъзнае, че държи в ръцете си ключа.