Стачката на парижките сметосъбирачи, която започва своя 16-ти ден във вторник, оказва влияние върху естетиката на френската столица, но и се превръща в символ на протеста на французите срещу пенсионната реформа на Макрон, обобщава Асошиейтед Прес.

Мнозинството французи, според социологическите проучвания, се противопоставят на решението на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране с две години, от 62 на 64 за повечето хора и от 57 на 59 за боклукчиите.

Макрон прокара демонстративно ключовото за втория си мандат законодателство през парламента миналата седмица - без гласуване, благодарение на специален член от конституцията. В понеделник правителството оцеля след два вота на недоверие, внесени от опозицията. Законопроектът вече се счита за приет.

Но боклукът се свърза с политиката. И нито синдикатите, които организират протести, нито някои граждани са готови да отстъпят.

Франция отказа да заспи

Франция отказа да заспи

Протести в Париж след неуспешния вот не недоверие

Кметът-социалист на Париж Ан Идалго, която подкрепя стачкуващите, се оказа в безизходица. Кметството отхвърли възможността да изкара със заповед камионите, като каза, че това не е работа на градската администрация. След това полицейската префектура нареди гаражите да бъдат деблокирани. С помощта на частни компании е започнало сметосъбирането в "силно засегнатите" райони, каза кметството. Има проблеми с изхвърлянето на боклука в блокирани инсинератори. Все пак кметството каза, че към понеделник по улиците са останали 9300 тона боклук, което е по-малко от 10 000 тона преди дни.

Работниците в много сектори, от транспорта до енергетиката, стачкуват периодично от януари. Но именно боклукът във френската столица направи боклукчиите, отдавна приемани за даденост, видими - и гнева им очевиден.

Оживената култура на открито в града усеща ефектите. Някои от легендарните тесни улици на Париж се превръщат в предизвикателство за преминаване принуждавайки хората да минават покрай купчините боклук в тясна колона. Ароматът на гранясал, гниещ боклук все повече се носи във въздуха с настъпването на пролетта и затоплянето на времето. Местата в някои кафенета, разположени в близост до купища боклук, са празни.

Два спонтанни протеста миналата седмица на огромния площад "Конкорд", срещу Националното събрание, прераснаха в насилие, когато полицията започна да разгонва протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия. Някои от изгонените започнаха да подпалват купчини боклук из луксозния център на Париж.

В понеделник стотици млади хора демонстрираха близо до Дома на инвалидите - мястото на гробницата на Наполеон, докато силите за сигурност само наблюдаваха отстрани. Насрочени са нови протести - синдикатите планират национални шествия и стачки за четвъртък, за да притиснат правителството да оттегли пенсионната реформа.

Франция забрани протестите пред парламента след дни на безредици

Франция забрани протестите пред парламента след дни на безредици

Демонстрациите бяха предизвикани от непопулярната пенсионна реформа