Турски съд осъди 111 членове на обединяваща група, която включва ПКК/СКО (Съюз на кюрдските общности). Наложени са присъди до 21 години, съобщава "Анадолската агенция".

Делото срещу подсъдимите от Съюза на кюрдските общности започна през 2010 година. Първоначално 191 подсъдими бяха обвинени в престъпления, вариращи от тероризъм до провеждане на забранени протести.

Първоинстанционен съд отхвърли обвиненията срещу 43 души преди делото, а други 37, включително осем настоящи депутати от Демократичната партия на народите, бяха освободени по време на изслушванията.

Повечето от осъдените са признати за виновни за членуване в терористична организация от Върховния наказателен съд в Диарбекир в Югоизточна Турция.

Сред осъдените на 21 години затвор е и съпредседателят на Демократичната партия на регионите, сестринска партия на Демократичната партия на народите на регионално ниво. Камуран Юксек е осъден за контролиране на въоръжена терористична група.

Хатип Дикле, бивш депутат от вече несъществуваща Демократична партия, е осъден на 9 години затвор за членуване във въоръжена терористична групировка.

Ахмет Тюрк, бивш кмет на Мардин в Югоизточна Турция, е осъден на 15 месеца затвор за провеждане на демонстрация без разрешение.

От останалите подсъдими, 16 са осъдени на затвор на 21 години.

Анкара обвинява Демократичната партия на народите - третата най-голяма в парламента, и Демократичната партия на регионите във връзки с ПКК. ПКК е в списъка с терористични организации на Турция, САЩ и Европейския съюз.

Три десетилетия групировката воюва срещу Турция. По време на последната фаза от юли 2015 г. над 1200 души, включително от силите за сигурност и цивилни, загубиха живота си.