Властите в Нова Зеландия проверяват възможността първият случай на коронавирусна инфекция, регистриран вчера след близо три месеца нито един открит положителен случай, да е свързан с внесена стока.

Припомняме, че вчера четирима членове на едно семейство в Окланд дадоха положителна проба за COVID-19. Това наложи повторно налагане на строги противоепидемиологични мерки в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Новият случай обърка здравните власти, които се поздравяваха с успеха - цели 102 дни да нямат нито един заразен с COVID-19.

Първите случаи на Covid в Нова Зеландия за 24 дни са 2 жени пристигнали от Британия

Първите случаи на Covid в Нова Зеландия за 24 дни са 2 жени пристигнали от Британия

Те са допуснати в страната за погребение

"Сега работим здраво, за да съберем парченцата от пъзела и да разберем как това семейство се е заразило" - обяви главният здравен инспектор Ашли Блумфийлд.

Към момента разследването се е спряло върху потенциалната възможност вирусът да е пренесен със стока - причината - мъжът от заразеното семейство работи в магазин в Окланд.

"Ние знаем, че за известен период от време вирусът може да оцелее и при много ниски температури", отбелязал Блумфийлд.

Собственик на магазина се оказва компанията със седалище в Съединените щати - Americold Realty Trust, специализирана в осигуряването на хладилни камери. Освен в Нова Зеландия тя има представителства в Канада, Аржентина и Австралия.

Нова Зеландия пребори коронавируса

Нова Зеландия пребори коронавируса

"Готови сме", заяви Ардърн на пресконференция в Уелингтън

От магазина съобщиха, че заразеният мъж е в отпуск по болест от няколко дни. Всички останали служители са по домовете си, в карантина, като предстои да се тестват.

Над 200 души са били в пряк контакт с четиримата заразени, заради което в близките няколко дни здравните власти са се подготвили да тестват десетки хиляди контактни лица от първи и втори ред, обяви Блумфийлд.

През последните седмици и от Китай дойде новина за няколко случая на заразени с коронавирус, за които се смята, че са пипали заразени опаковки на внесени замразени морски дарове.

На сайта на Световната здравна организация е посочено, че към момента няма потвърден случай на COVID-19, при който инфекцията да се е предала чрез пипане на опаковки на хранителни продукти. Въпреки това проучванията показват, че вирусът може да оцелее до 72 часа върху пластмасова повърхност.

Живеещите в Окланд - около 1.7 милиона души - имаха само няколко часа да се подготвят за връщането на ограниченията на ниво 3 - при него хората са длъжни да си останат у дома и да избягват излизания.

В останалата част от страната въведените мерки са на ниво 2, като се очаква те да останат в сила до петък.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обяви, че вече не е толкова сигурна, че парламентарните избори ще се състоят, както бе предварително планирано, на 19 септември. Но окончателно решение ще бъде взето до началото на следващата седмица.

Основната опозиционна партия в страната отмени началото на кампанията си, което трябваше да бъде през идващия уикенд, и призова изборите да бъдат отложени за ноември.

До този момент в Нова Зеландия има около 1500 потвърдени случая на коронавирусна инфекция. Жертвите на COVID-19 са 22-ма души.