Американската компания Dominion Voting Systems, която продава хардуер и софтуер за електронно гласуване, включително машини за гласуване, е завела дело срещу Руди Джулиани, обвинявайки адвоката и бивш кмет на Ню Йорк в клевета, след като той разгласи безпочвените конспиративни теории, че Dominion били отговорни за фалшифицирането на изборите.

Компанията съди Джулиани за щети на стойност повече от 1,3 млрд. долара, уточнява "Ню Йорк таймс".

В делото Dominion обвини Джулиани, адвокат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, в създаването на "популярна дезинформационна кампания за Dominion", визирайки над 50 изявления на адвоката.

Адвокати призоваха да се отнеме разрешителното на Руди Джулиани заради лъжи

Адвокати призоваха да се отнеме разрешителното на Руди Джулиани заради лъжи

Отнемането на лиценза на адвокат е изключително необичайно

Делото не би трябвало да е изненада за Джулиани. През декември адвокатите на Dominion изпратиха писмо до Джулиани, в което му казаха да съхранява документи в очакване на "предстоящо" дело за клевета. Те също така изпратиха подобно писмо миналата седмица до главния изпълнителен директор на MyPillow Майк Линдел, който е предан приближен на Тръмп.

Джулиани е втората високопоставена фигура, която Dominion съди. По-рано този месец компанията заведе дело за клевета срещу подкрепящия Тръмп адвокат Сидни Пауъл, търсейки обезщетение в размер на повече от 1,3 млрд. долара, след като тя разпространи конспиративна теория за машините на Dominion.

Джулиани няма да търси помилване от Тръмп, няма да го защитава в Сената

Джулиани няма да търси помилване от Тръмп, няма да го защитава в Сената

Ще бъде сред свидетелите в процеса по импийчмънт

Джулиани от седмици разпространява конспиративна теория, според която Dominion влязла в партньорство със Smartmatic, конкурентна компания, предлагаща изборни технологии, за да разработят софтуер, който е променил гласовете за Тръмп на изборите през ноември в гласове за Джо Байдън. Твърденията нямат никакво реално основание и съдиите, които гледат изборните дела, многократно ги отхвърляха.

Dominion и Smartmatic започнаха настъплението през последните седмици след десетки неуспешни дела от страна на Тръмп и негови приближени, които се опитват да обърнат резултатите от изборите. Dominion наеха Clare Locke, фирма, специализирана в дела за клевета.

Конспиративната теория, която включва и объркани твърдения за Китай и покойния президент на Венецуела Уго Чавес, придоби популярност чрез Сидни Пауъл, адвокатка, която работеше с Джулиани в адвокатския екип на предизборния щаб на Тръмп. Пауъл беше изритана от екипа в края на ноември, но Джулиани продължи да прави много от същите твърдения.

Тръмп скъсал и с Руди Джулиани, отказва да му плати адвокатските хонорари

Тръмп скъсал и с Руди Джулиани, отказва да му плати адвокатските хонорари

Американският лидер отказва да плати адвокатските хонорари на бившия кмет