Правителството на Италия се сблъска във вторник с призиви от здравни работници да изпрати армията, за да защити държавните болници, след поредица от нападения срещу лекари и медицински сестри, които твърдят, че не само са преуморени и ниско платени, но и са физически застрашени, предава "Ройтерс".

Миналата седмица в южния град Фоджа екип от лекари и медицински сестри каза, че е трябвало да се барикадират в стая, за да избягат от гневните роднини и приятели на млада жена, която почина по време на операция.

Семейството й каза, че обвинява болничния персонал за смъртта й, според италианските медии. Служител на болницата каза, че клиниката и съдебните органи разследват смъртта.

Снимки на част от болничния персонал, който бута диван и скрин, за да закрепи вратата, бяха широко разпространени в социалните медии и новинарските сайтове.

Оттогава са извършени две нападения в същата болница, като 18-годишен пациент е нападнал три медицински сестри в спешното отделение късно в неделя, а синът на пациент е ударил две медицински сестри и охранител в понеделник, казаха полицията и персоналът.

"Искаме нулева толерантност в болниците... Искаме армията да покаже както на гражданите, така и на лекарите, че са защитени", каза Барбара Мангиакавали, ръководител на националната федерация на медицинските сестри, цитирана от всекидневника Il Messaggero.

Филипо Анели, президент на италианската национална федерация на лекарите, повтори призива за защита на армията и поиска от премиера Джорджия Мелони да се възползва от фондовете на ЕС след COVID, за да подобри сигурността на болниците.

Профсъюзите на болничните лекари планират да протестират срещу атаките във Фоджа на 16 септември. Според здравното министерство миналата година е имало над 16 000 атаки срещу здравни работници.

Министърът на здравеопазването Орацио Скилачи нарече неотдавнашната поредица от инциденти "срамна", докато неговият заместник Марчело Джемато каза, че подобни престъпления няма да останат ненаказани.

Сенатор от партията на Мелони "Италиански братя", Игнацио Зуло, предложи закон за изключване от безплатно болнично лечение на хора, които нападат медицински персонал за период от три години, спечелвайки подкрепата на някои лекарски асоциации.

Подобно на други европейски страни, Италия е изправена пред криза в националната си здравна служба, с недостиг на персонал, изострена от стресиращите условия на труд, ниското заплащане и ограниченията на публичните разходи.

"Насилието е една от основните причини, които карат хората да решат да напуснат медицинската и здравната професия", каза Делия Епифани, ръководител на италианския лекарски съюз SMI в Пулия, регионът, който включва Фоджа.

Изнасилване и убийство на лекарка доведе до 24-часов протест в цяла Индия

Изнасилване и убийство на лекарка доведе до 24-часов протест в цяла Индия

Единствено спешните медици са работили в събота