Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски отбеляза първото одобрение от страна на Конгреса на САЩ на помощ в размер на 40 млрд. долара, както и одобрението на Закона за лизинг и заем за Украйна.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за нов и значителен пакет от мерки в подкрепа на нашата държава и световната демокрация. Почти 40 млрд. долара...

Тези средства ще бъдат използвани възможно най-бързо и без бюрокрация за укрепване на отбраната на Украйна. На първо място, това са оръжия и боеприпаси за нас, оборудване. Но не само това. Това е и подкрепа за разследването на военните престъпления на Руската федерация, на окупаторите, подкрепа за дипломатическата работа и др.

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

"В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим"

Така Зеленски отбеляза и окончателното одобрение на Закона за лизинг и заем за Украйна от Джо Байдън днес.

Хората, които помнят добре историята, знаят, че ленд-лийза е една от ключовите предпоставки за победата на Съюзниците във Втората световна война. Помощта от Съединените щати за Обединеното кралство и Съветския съюз драматично промени баланса на силите в Европа. Тогава европейците получиха широка гама от продукти по линия на ленд-лийза - от самолети до камиони, от авиационно гориво до средства за комуникация. Между другото, американските радиостанции и други неща, предоставени по линия на ленд-лийза, работеха за съветските хора дълго след войната. В продължение на десетилетия, припомни украинският президент.

Хитлерова Германия, дори с всички ресурси в окупираните територии, не може да направи нищо, за да се противопостави на този потенциал на Съюзниците на базата на американските производствени мощности, обобщи Зеленски.

И не е случайно, че новият Закона за лизинг и заем за Украйна беше подписан на 9 май. Аз лично съм благодарен на президента Байдън за тази подкрепа, за това решение и за тази символика, посочи Зеленски.

Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е прокси война срещу Русия

Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е прокси война срещу Русия

Вашингтон използвал помощта, за да "задължи" Киев

Защото сега ние защитаваме свободата и правото на живот на всички свободни нации във войната срещу тиранията, която представлява не по-малка заплаха за Европа, отколкото преди 80 години, заключи украинският президент.

Казано по-просто, Lend-Lease е схема, която ни дава всичко, от което се нуждаем за отбрана. Макар формално да прилича на заем, в действителност тя е толкова изгодна, че е неправилно да се нарича заем.