Да издържиш през 2024 година означава да издържиш цялата война с Русия. Това каза във вечерното обръщение към нацията президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщава "Укринформ."

В него той откроява като събитие за изминалия ден телефонния си разговор с турския си колега Реджеп Ердоган.

"Беше много смислена дискусия. Както винаги, ние използваме всеки ден от тази седмица, за да активизираме нашите международни усилия, така че тази година да започне да дава резултати от първите седмици. Изразих благодарност на президента Ердоган за постигнатото ниво на сътрудничество в различни области, включително отбраната. Имаме съвместни проекти, които вече са успешни, и тази година трябва да направим още повече, за да укрепим нашите държави и нации.", каза Зеленски. 

Много зависи от украинско-турското сътрудничество, особено сигурността в нашия регион, Черно море и по света - включително продоволствената сигурност. Благодарен съм лично на президента Ердоган и на цяла Турция за подкрепата на работата ни по коридора за морски износ от Украйна. Към днешна дата през коридора са транспортирани над 14 милиона тона товари от началото му - близо петстотин кораба. Това е голяма победа - както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурността и геополитиката. Ние демонстрираме, че можем да възстановим сигурността в нашия регион въпреки всички съществуващи заплахи. Виждаме как силата на нашето партньорство добавя сила към целия ни регион.

Турция предлага да бъде домакин за преговори Русия-Украйна

Турция предлага да бъде домакин за преговори Русия-Украйна

Също така подчертава колко е важен Черноморският зърнен коридор

Обсъдих работата ни по формулата на мира с президента Ердоган. Информирах го за подготовката за нова среща на съветниците, планирана да се проведе в Давос през януари, и отправих покана към представител на Турция. Анкара потвърди участието си. Участието на всяка държава в това съвместно усилие, сега с работата на съветници и по-късно с участието на лидери, ще демонстрира важността на международното право да функционира в пълния си капацитет, като се започне от Хартата на ООН и всички други норми, които гарантират уважение към нациите и териториалната цялост на държави.

Специално внимание беше отделено на точката от Формулата на мира относно връщането на всички военнопленници и депортирани.

Обсъдих това днес с президента Ердоган, наблягайки на завръщането на украински деца, отвлечени от руснаци, както и на завръщането на военнопленниците и тези, които са изправени пред репресии в окупираните територии, особено в Крим. Посредничеството на Турция е изключително важно за освобождаването на кримските татари и всички останали - възрастни и деца, военни и цивилни, държани в руски плен.

Германия праща нов пакет от военна помощ за Украйна

Германия праща нов пакет от военна помощ за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Работим с всички партньори, за да гарантираме, че Украйна ще получи адекватен обем пакети за сигурност този месец. Вече имаме друга отбранителна стъпка от Германия за Украйна, включително ракети за противовъздушна отбрана, 155 мм артилерия и други основни артикули. Благодаря ти! Това е много навременен пакет. Очакваме подобни стъпки от други наши партньори, включително Съединените щати, за да гарантираме, че руският терор няма да надделее тази зима, както не можа миналата година.

Най-интензивни са били боевете в Авдеевка, близо до Маринка, Бахмут, Лиман, Купянск, южната част на страната ни. Абсолютно героичен е трудът на нашите войници - всички сили за отбрана и сигурност, всяка бригада на предната линия, всяко подразделение, всички работещи в отбраната и всички оказващи помощ, съобщи още държавният глава.

Киев: Русия удари Украйна с ракети от Северна Корея

Киев: Русия удари Украйна с ракети от Северна Корея

Това съобщи помощникът на украинския президент Михайло Подоляк

Основният приоритет на нашата държава остава непроменен - осигуряване на всичко необходимо за отбраната на Украйна и нашите активни действия. Боеприпаси, дронове, оборудване, личен състав, каза още той.