Някои европейски политици твърде дълго гледаха на отношенията с Украйна през руската оптика. Тази страница от историята ще бъде обърната завинаги, когато Украйна ще успее да освободи градовете и селата си от руските терористи с помощта на германските "Леопарди", "Мардери" и "Гепарди".

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на онлайн среща с германски студенти, съобщи "Укринформ".

"В продължение на много години политиката на европейските държави - не всички, но тези с най-голямо влияние - се основава на принципа на предпазливост към руските амбиции и диалог с Русия, независимо от всичко. Това се превърна в политическа тор за дързостта на руския империализъм. За увереността на сегашния господар на Кремъл, че европейците са уж слаби и че ракетното наследство на съветските власти уж надделява над международното право, демокрацията, стратегическата цел за обединяване на Европа, а именно необходимостта да се гарантира мир на нашия континент", каза Зеленски.

По думите му, Русия е сгрешила в оценката си за Украйна и цяла Европа.

"Не сме изненадани. Обединихме се. Ние показахме, че Русия никога повече няма да контролира европейското пространство и да диктува на хората как да живеят и какво да ценят", подчерта президентът на Украйна.

Зеленски благодари на канцлера на Германия Олаф Шолц за неговата решимост да признае, че миналото е приключило и факта, че Германия става един от лидерите в подкрепата на Украйна.

"Оценяваме факта, че германската политика се освобождава от руската оптика по отношение на Украйна и други съседни на Русия държави. Но страницата от европейската история, на която се основава руската вяра в слабостта на Европа, все още не е обърната. В Москва все още има чувството, че е възможно да се използват заплахи или подкупи, за да се убедят европейските държави да вземат решенията, които Русия очаква, отбеляза Зеленски.

Президентът на Украйна вярва, че това ще бъде времето, когато Европа ще бъде окончателно освободена от империализма.

"Това ще бъде едно решение - и колко вярност към принципите ще има в него! Може би ще бъде най-великият в историята на Европа след падането на съветската империя", добави Зеленски.