Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с датския премиер Мете Фредериксен по време на посещение в южния украински град Николаев, съобщава "Ройтерс".

Видеозаписи, публикувани от кабинета на Зеленски, показват как държавният глава поздравява Фредериксен с ръкостискане на заснежена улица, преди да двамата да влязат в болница, за да се срещнат с ранени войници при инвазията на Русия.

"За нашите воини е важно да могат да преминат не само физическа, но и психологическа рехабилитация", написа Зеленски в "Телеграм". "Благодарен съм на всички медицински работници, които се грижат за здравето на нашите защитници. Пожелавам им бързо възстановяване!".

Кабинетът на Зеленски не разкри подробности за разговорите му с Фредериксен.

Дания дава на Украйна гаубици "Цезар" за сметка на своята отбрана

Дания дава на Украйна гаубици "Цезар" за сметка на своята отбрана

Копенхаген ще се стреми бързо да придобие нови военни мощности

По-рано този месец Министерството на отбраната на Дания съобщи, че страната ще дари на Украйна 19 самоходни гаубици "Цезар", произведени във Франция.

Президентът съобщи, че се е срещнал и с местни служители, докато е бил в Николаевска област, която често беше атакувана от руските сили след инвазията преди 11 месеца.

"Регионът героично устоява на всички атаки на терористите (руските сили - б.р.). По време на посещението проведох среща относно текущата ситуация в областта", написа той.

"Обсъдихме оперативната обстановка в южната част на Украйна, последиците от руските ракетни удари и атаки с дронове".

Разговорите обхванаха и състоянието на енергийната инфраструктура и дългосрочното възстановяване на региона, допълни Зеленски.

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Новината потвърди Лойд Остин