Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник обсъди с канадския премиер Джъстин Трюдо програмата за дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и засиления натиск върху Русия. Двамата лидери координираха позициите си преди предстоящата среща на върха на НАТО и други международни събития.

Това съобщи държавният глава в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Проведоха телефонен разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо. Обсъдихме програмата за дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната. Отбелязах началото на конфискацията на руски активи и призовах за засилване на санкционния натиск върху Русия. Координирахме позициите в навечерието на срещата на върха на НАТО и други международни събития", написа Зеленски.

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

През 2022 г. Киев е получил над 4000 единици тежко въоръжение от Запада

Както беше съобщено, на 21 април Канада обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност близо 39 милиона долара.

Също така, Отава наложи и серии от санкции на Русия. 

Срещата на държавните и правителствените ръководители на НАТО ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли 2023 г.

Съюзниците от НАТО са изпратили на Украйна почти всички обещани бойни превозни средства. Това обяви в края на април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Над 98% от бойните машини, обещани на Украйна, са доставени", посочи той.

Според данни на нидерландското разузнаване Oryx, през 2022 г. Украйна е получила повече от 4000 единици тежко въоръжение от западните си съюзници, включително танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, самоходни оръдия и ракетни системи за залпов огън.