Необходимо е да се ускори доставката и откриването на нови варианти на въоръжение за Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи преглед на изминалия ден, като открои по-важните си срещи. 

Днес проведох редовно заседание на щаба. Основният акцент, разбира се, беше върху ситуацията на фронта, предимно Донецк и южните посоки. Ситуацията е много тежка. Бахмут, Въгледар и други райони в Донецка област са под постоянни руски атаки. Постоянно има опити за пробиване на защитата ни.

Противникът не брои хората си и въпреки многобройните жертви поддържа висока интензивност на атаките. В някои от своите войни Русия е загубила общо по-малко хора, отколкото губи там, особено край Бахмут. На това може да се противодейства само с изключителна издръжливост и пълното разбиране, че защитавайки Донецка област, нашите воини защитават цяла Украйна. Защото всяка предотвратена стъпка на врага там означава десетки предотвратени стъпки на окупаторите в други посоки.

Главнокомандващият, командирите на оперативните направления и министърът на отбраната докладваха на заседанието на Щаба днес за характера на действията на противника, реакцията ни и снабдяването на бойните части с боеприпаси и техника. Ръководителят на разузнаването съобщи за възможното изменение на ситуацията в близко бъдеще. Правим всичко, за да гарантираме, че нашият натиск надхвърля възможностите за нападение на окупаторите. Много важно да запазим динамиката на отбранителната подкрепа от нашите партньори. Скоростта на доставките беше и ще бъде един от ключовите фактори в тази война, подчета държавният глава.

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Но благодари на западните съюзници за плановете за военна помощ

Русия се надява да проточи войната, да изтощи нашите сили. Така че трябва да превърнем времето в наше оръжие. Трябва да ускорим събитията, да ускорим доставките и откриването на нови необходими въоръжения за Украйна.

Тази седмица имаме значителни резултати в областта на отбраната в отношенията със Съединените щати, Германия, Полша, Канада, Белгия, Норвегия, Италия и други страни. Трябва да направим следващата седмица не по-малко мощна за нашата защита.

Днес разговарях и с новоизбрания президент на Чехия Павел. Чух пълно разбиране на ситуацията. Поканих президента да посети Украйна. Убеден съм, че заедно ще успеем значително да засилим нашия общ европейски отговор на руската терористична заплаха.

Днес проведох дълга среща с нашия сектор за сигурност - Службата за сигурност на Украйна и други специални служби. Ние укрепваме нашата държава и по подходящ начин ще спрем всеки, който се опитва да отслаби Украйна отвътре.

Украйна също обвини Русия в удар срещу болница
Обновена

Украйна също обвини Русия в удар срещу болница

Трима души са загинали от руски обстрели в Херсонска област

Днес руската армия цял ден обстрелва зверски Херсон. Пострадали са жилищни сгради, различни социални и транспортни обекти, включително болница, поща, автогара. Две жени, медицински сестри, са били ранени в болницата. Към момента има данни за шестима ранени и трима загинали, съобщи той.

При такива обстоятелства, на фона на толкова постоянни руски терористични атаки срещу нашите градове и села, на фона на постоянни руски атаки, които се опитват да не оставят нито една непокътната стена, дори е шокиращо, че трябва да убеждаваме международните спортни бюрократи да отказват всякакви подкрепа за терористичната държава, каза той.

Опитът на Международния олимпийски комитет да върне руските спортисти да се състезават и да участват в Олимпиадата е опит да се каже на света, че терорът може да бъде нещо приемливо. Като че ли е възможно да си затваряме очите за това, което Русия прави с Херсон, с Харков, с Бахмут и Авдиевка.

Днес изпратих писмо до президента на Франция Еманюел Макрон точно по този въпрос, за да продължа разговора ни с него от 24 януари.

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Той е разочарован от позицията на шефа на МОК

Докато се подготвяме за Олимпиадата в Париж, трябва да сме сигурни, че Русия няма да може да я използва или което и да е друго международно спортно събитие за насърчаване на агресия или своя държавен шовинизъм.

През първата половина на ХХ век в Европа бяха направени твърде много грешки, довели до ужасяващи трагедии. Сред тях бе и голяма олимпийска грешка. Олимпийското движение и терористичните държави определено не трябва да се пресичат, каза още той.