Украинският президент Володимир Зеленски попита западните лидери дали се страхуват от Москва, за да не предоставят военна помощ на страната му. Няколко държави обещаха да доставят повече ракети, както и стрелково оръжие, но украинският президент каза, че Киев се нуждае от танкове, самолети и противокорабни системи.

"Всичко това е не само за свободата на Украйна, но и за свободата на Европа", каза той във видеообръщение късно вечерта в събота. Украйна се нуждае само от 1% от самолетите на НАТО и 1% от танковете и няма да иска повече, каза той.

Зеленски видимо раздразнен заявявa: "Вече чакаме 31 дни. Кой отговаря за евроатлантическата общност?"

Зеленски за тезите на Кремъл: Десетки милиарди похарчени за лъжи

Зеленски за тезите на Кремъл: Десетки милиарди похарчени за лъжи

Пътят на лъжата, проправян с пари, не е сигурен

Той многократно настоява, че Русия ще се стреми да се разшири допълнително в Европа, ако Украйна падне.

Страните от НАТО се въздържаха от изпращане на военни самолети в подкрепа на отбраната на Киев.

Припомняме, че вчера Зеленски направи изненадващо видео появяване на форума в Доха в Катар, призовавайки богатата на енергия нация и други страни да увеличат производството си, за да противодействат на загубата на руски енергийни доставки.

Зеленски призова Организацията на обединените нации и световните сили да му се притекат на помощ. Той сравни унищожаването от Русия на пристанищния град Мариупол с сирийските и руските разрушения на град Алепо по време на сирийската война.

Те унищожават нашите пристанища", каза Зеленски. Липсата на износ от Украйна ще нанесе удар на страните по света, добави той.

Зеленски разкритикува Русия за това, което той определи като заплаха за света с ядрените си оръжия, повишавайки възможността за използване на тактически ядрени оръжия на бойното поле. Русия се хвали, че може да унищожи с ядрени оръжия не само определена страна, но и цялата планета, добави украинския държавен глава.

Зеленски към евролидерите: Закъсняхте със санкциите

Зеленски към евролидерите: Закъсняхте със санкциите

Той ги призова да не закъсняват така и с еврочленството на страната му