Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е малко вероятно Киев да публикува своята версия на стенограма от телефония разговор от 25 юли с президента на САЩ Доналд Тръмп, който е в центъра на разследването за импийчмънт във Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Белият дом публикува резюме от разговора през миналата седмица. То показа Тръмп, който е републиканец, да иска от Зеленски да разследва един от основните му опоненти на президентските избори през 2020 г., бившия американски вицепрезидент от демократите Джо Байдън и сина му Хънтър, който е в борда на украинска газова компания.

Тръмп предлага арест за "измяна" на конгресмена, ръководещ разследването за импийчмънт

Тръмп предлага арест за "измяна" на конгресмена, ръководещ разследването за импийчмънт

Тръмп изостри атаките си срещу конгресмена Адам Шиф

Демократическата партия в САЩ твърди, че разговорът доказва, че Тръмп неуместно е потърсил помощ от чуждестранен лидер, за да очерни политически опонент; Тръмп нарича обвиненията лов на вещици.

Говорейки пред журналисти по време на събитие във военен обект близо до Киев, Зеленски заяви, че смята, че би било погрешно да разпространи украинското резюме или стенограма от разговора.

"Преди да стана президент, никога не съм бил дипломат, но смятам, че съм имал много такива разговори през живота си и ще имам много повече", заяви Зеленски.

Стенограмата: Тръмп казал на Зеленски да работи със САЩ за разследване на Байдън
Обновена

Стенограмата: Тръмп казал на Зеленски да работи със САЩ за разследване на Байдън

Това става ясно от публикуваната преди минути стенограма от телефонен разговор между Тръмп и Владимир Зелески

"Налице са някои нюанси и неща, които според мен би било неправилно да се публикуват", изтъкна украинският държавен глава.

Запитан дали Киев ще започне разследване на твърденията срещу Джо Байдън и сина му Хънтър, по искане на Тръмп, Зеленски заявил, че Киев няма да действа само и единствено по нареждане на други страни.

"Не могат да ни заповядват да правим каквото и да било. Ние сме независима държава", подчертал Зеленски.

"Отворени сме, готови сме да разследваме, но това няма нищо общо с мен. Нашите независими правоприлагащи органи са готови да разследват всеки случай, в който законът е нарушен", допълнил украинският президент.

Тръмп иска да се срещне с информатора, подал сигнала за изнудването на Зеленски

Тръмп иска да се срещне с информатора, подал сигнала за изнудването на Зеленски

В нова поредица съобщения в "Туитър", той обвини демократите в лов на вещици