Американският президент Доналд Тръмп поиска да се срещне с информатора, подал сигнала за изнудването на украинския му колега Владимир Зеленски.

По думите му, като всеки американец той има право да се срещне с обвинителите си - като подалия сигнала информатор. 

Това написа той в  "Туитър". Там държавният глава публикува поредица от гневни съобщения, в които обвини за пореден път демократите в лов на вещици.

Също така Тръмп отново повдигна темата за изтеклите мейли на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. 

Според него, именно победата му над Клинтън на президентските избори, е онази непростим негов "грях" през демократите. 

Тръмп не вярва, че те ще успеят да г отстранят от власт. 

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Подкрепата за импийчмънт на президента расте

Доналд Тръмп не ни даде друг избор. Това е много тъжен момент за страната ни, нищо весело не виждам. Надявах се истината да не е такава, каквато е. Но за мен става въпрос за укриване.

Това заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси по въпроса за процедурата по отстраняване от власт на американския президент.

По-рано този месец американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма".

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън.

В сряда беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.