Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп засили разследването на имейлите на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от АФП.

Въпросът дали Клинтън неправомерно е използвала личен имейл и сървър, докато заемаше поста държавен секретар на САЩ даде повод на Тръмп многократно да заявява, че тя заслужава да бъде хвърлена в затвора, а на предизборни митинги често привържениците на държавния глава скандират "заключете я".

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

Хилари Клинтън подкрепи импийчмънта на Тръмп

По думите й Тръмп е предал страната

След като ФБР проведе разследване по въпроса, бившият директор на бюрото Джеймс Коми препоръча да не се повдигат обвинения срещу Клинтън, но описа нейното поведение като "изключително небрежно".

През последните седмици, пише вестникът, 130 служители са се свързали с разследващи от Държавния департамент във връзка с имейли, които са изпратили преди няколко години и сега са класифицирани със задна дата. Почти всички са изпратени или по някакъв начин са достигнали до незащитения имейл на Клинтън.

Тръмп за разследването на Мълър: А имейлите на Клинтън

Тръмп за разследването на Мълър: А имейлите на Клинтън

Днес Мълър ще даде показания пред Комисията по правни въпроси и Комисията по разузнаване към Камарата на представителите

Вестникът допълва, позовавайки се на настоящи и бивши служители, че следователите от Държавния департамент са започнали да се свързват със служители преди година и половина. Проверката е възобновена през август.

"Това няма нищо общо с това кой е в Белия дом", коментира представител на Държавния департамент пред "Вашингтон пост". Той добави, че става въпрос за милиони имейли от преди три години и половина.

Представители на Държавния департамент отричат подновеното разследване да е политически мотивирано.

Хилари Клинтън: Китай, ако слушате, защо не вземете данъчните декларации на Тръмп

Хилари Клинтън: Китай, ако слушате, защо не вземете данъчните декларации на Тръмп

С коментара си Клинтън има предвид изказване на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания

Но бивш високопоставен американски служител смята, че републиканците искат да продължат да "поддържат жив казуса с имейлите на Клинтън" и това представлява "начин да опетнят демократите, занимаващи се с външна политика".