Президентът на Украйна Владимир Зеленски не очаква срещата на Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна, Франция) на ниво политически съветници на 26 януари да доведе до пробив в разрешаването на конфликта в източната част на страната. Това заяви той във вторник във видеообръщение, публикувано на сайта на кабинета на президента, цитирано от ТАСС.

"Утре, 26 януари, ще има среща на съветниците от Нормандския формат. Работим, за да гарантираме, че срещата на четиримата президенти ще се състои възможно най-скоро, за да се постигне мир в Украйна в бъдеще. Разбира се, без илюзии, но има надежда, спокойствие, издръжливост за работа 24/7, което означава, че ще има резултат и ще има мир", каза Зеленски.

В понеделник Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, каза, че всички участници в предстоящата среща са потвърдили участието си. В ефира на украинския канал ICTV Ермак нарече събитието "мощен сигнал, че срещата на Нормандския формат най-накрая ще се проведе в действителност". В същото време той изрази надежда, че Германия и Франция ще заемат активна позиция на срещата на политическите съветници.

Йермак отбеляза, че Украйна преди това е предложила да включи представители на Германия и Франция в процеса на проверка на прекратяването на огъня.

Зеленски налага санкции на руски компании

Зеленски налага санкции на руски компании

Общо в списъка има 24 компании

"Вярваме, че това е логично и реалистично. Очакваме с нетърпение конструктивни преговори", каза той.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна също изрази надежда, че ще бъде възможно "напълно да се следват споразуменията от Минск, според този документ".

"Украинската страна има ясни отговори, позиция по всяка една от точките и е готова да я защити. Надявам се, че това ще бъде конструктивен диалог и той ще се провежда толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той.

Шолц иска нова среща на Нормандския формат за Украйна

Шолц иска нова среща на Нормандския формат за Украйна

Германският канцлер не е обезпокоен от липсата на напредък в преговорите с Русия

Германският канцлер Олаф Шолц намекна седмица по-рано, че скоро може да има среща на преговарящите по така наречения Нормандски формат, който обединява Украйна и Русия с Франция и Германия като посредници.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и Шолц днес се обявиха категорично за намаляване на напрежението в Украйна. По време на съвместна пресконференция Шолц повтори, че Русия ще плати висока цена в случай, че реши да нахлуе в Украйна.

Макрон подчерта, че Париж никога няма да се откаже от пътя на дипломацията и ще направи всичко възможно диалогът с Москва да се поддържа жив. Френският президент заяви, че възнамерява да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин сутринта на 28 януари.

Германия очаква Русия да предприеме стъпки за деескалация около Украйна, трябва да се положат всички усилия, за да се смекчи ситуацията. "Очакваме недвусмислени стъпки от Русия, които биха допринесли за деескалацията".

Според Шолц Германия приветства различни формати за преговори с Русия, конфликтът за Украйна трябва да бъде разрешен чрез дипломация.

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Вярва в подкрепата и разбирането на Джо Байдън