Американският президент Джо Байдън ще обяви допълнителна помощ от 800 милиона долара за сигурност на Украйна, но позицията му за "зона, забранена за полети" не се е променила след призива на украинския му колега Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ, съобщава Белият дом, цитиран от "Ройтерс".

Байдън ще отговори на забележките на Зеленски в предстоящата си реч, заяви служител на Белия дом. Той също така планира да уточни подробно финансирането, което ще дойде от законопроекта за огромни разходи, подписан от Байдън в закон, който включва 13,6 милиарда долара нова помощ за Украйна. Новото финансиране ще осигури допълнителна хуманитарна и икономическа помощ, а около половината от пакета помощ ще бъде използван за разполагане на войски в региона и изпращане на отбранително оборудване в Украйна.

В обръщението си към Конгреса Зеленски сравни продължаващите атаки в Украйна с японската атака срещу Пърл Харбър, която въвлече Съединените щати във Втората световна война, и помоли законодателите и директно Байдън за повече помощ.

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Помогнете ни да защитим небето си

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Помогнете ни да защитим небето си

Украинският президент иска още самолети и ПВО системи

"Това е терор, който Европа не е виждала от 80 години, и ние искаме живота си и отговор на този терор от целия свят. Толкова много ли е искаме? Да създадем зона, забранена за полети над Украйна, за да спасим хората?", запита риторично той.

"Ако това е твърде много, ние предлагаме алтернатива. Знаете от какъв вид отбранителни системи се нуждаем", допълни Зеленски.

Байдън предупреди, че създаването на "зона, забранена за полети" над Украйна ще доведе до Трета световна война, а Пентагонът отхвърли искания за изпращане на изтребители МиГ-29 в Украйна.

По-рано днес и Русия, и Украйна заявиха, че има възможности за компромис при преговорите три седмици след руското нападение, което досега не успя да свали украинското правителство.

Русия сложи санкциите на масата на преговорите с Украйна

Русия сложи санкциите на масата на преговорите с Украйна

Песков отказа да разкрие дали Кремъл ще свърже подписването на окончателния документ с Киев с отмяната на санкциите

Вчера Белият дом съобщи, че Байдън ще пътува до Брюксел за срещата на върха на НАТО на 24 март във връзка с руската инвазия в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция".

Байдън засили санкциите, наложени на Русия през последните дни. Той обяви забрана за внос на руски петрол и други енергийни източници.

Вчера Сенатът на САЩ прие единодушно резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник.

Организацията на обединените нации изчислява, че до момента от войната в Украйна са избягали около 3 милиона души, предимно жени и деца.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна