Срещата на върха за глобалния мир може и трябва да докаже, че не един човек ще определя как ще живеят всички останали по света, а световното мнозинство - заедно и въз основа на международното право.

Това подчерта президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Важно е възможно най-много държави да участват в Глобалната среща на върха за мира. Срещата за мир може и трябва да докаже, че не някой сам ще определя как ще живеят всички останали по света, не нечия глупава власт ще определя това, а светът мнозинство - заедно, на базата на международното право, на базата на Устава на ООН, на базата на нашата Формула за мир, която връща ефективността на международното право", каза той.

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

Пробив в БРИКС: Бразилия, Индия и ЮАР участват, но не и Китай

Държавният глава изрази своята благодарност към всеки лидер, всички политически и обществени фигури, които помагат на Украйна да организира първата среща на върха.

В същото време Зеленски информира, че днес е провел няколко срещи по организацията на срещата на върха.

"Благодарен съм на целия ни екип, който работи за пълното прилагане на Формулата на мира. Ще има много активност през следващите дни и седмици. Заедно светът трябва да принуди Русия към мир", обобщи президентът.

Зеленски представя пред ООН формула за мир през септември

Зеленски представя пред ООН формула за мир през септември

Призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия

Швейцария ще проведе двудневна конференция на високо ниво, насочена към постигане на мир в Украйна на 15-16 юни.

В изявление Федералният съвет на страната заяви, че "сега има достатъчна международна подкрепа за конференция на високо ниво за стартиране на мирния процес".

Целта на конференцията е да се създадат благоприятни условия за постигане на траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес".

Москва заяви, че не е против преговорите за прекратяване на войната, но руски официални лица уточниха, че няма да участват в преговори в Швейцария - страна, която смятат, че се е отказала от неутралитета си по отношение на конфликта.

Долната камара на парламента на Швейцария изключи възможността да се присъедини към международна работна група за налагане на икономически санкции срещу Русия, която включва Съединените щати, Австралия, Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Швейцария е замразила руски активи на стойност 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара). Това е значителен спад, който може да засили международния натиск върху неутралната страна да направи повече, за да санкционира Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Швейцария замразила значително по-малко руски активи през 2023 г.

Швейцария замразила значително по-малко руски активи през 2023 г.

Спадът вероятно ще засили международния натиск върху неутралната страна