Онези, които оправдават руския терор и подбуждат към агресия, както и тези, които призовават към убийства и насърчават измъчването на украинци, ще бъдат подведени под отговорност наравно с убийците и мъчителите. Цялата руска терористична машина ще бъде неутрализирана.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски в ново видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи преглед на изминалия ден и по-важните си срещи и участия. 

Участвах в работата на втората министерска кръгла маса на страните донори, МВФ и Световната банка, които помагат на страната ни да поддържа финансова стабилност. Ключовият проблем е покриването на бюджетния ни дефицит и бързото възстановяване на критичната инфраструктура, жилищата и социалните обекти, които са разрушени или повредени от ударите на окупаторите, каза той.

По думите му, става дума за значителни суми - десетки милиарди долари за бюджета и Бързото възстановяване. Но потенциалът на демократичните държави е много по-голям от съществуващите нужди. Затова се консолидира подкрепата на партньорите в името на Украйна. Създава се финансов "Рамщайн" - системен инструмент за постоянна подкрепа на борбата ни за свобода.

Днес се проведе и поредната среща във формата на отбраната "Рамщайн". Доста продуктивно. На първо място те обсъдиха осигуряването на страната ни със системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, съобщи още държавният глава.

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев

Колкото по-дързък и жесток става руският терор, толкова по-очевидно е за света, че подпомагането на Украйна да защити небето е една от най-важните хуманитарни задачи за Европа на нашето време. Вярвам, че ще се справим с тази задача. Имаме положителни новини от отбраната "Рамщайн", свързани с допълнителното подсилване на армията ни с модерна артилерия, отчете Зеленски.

Възстановяването след двудневна руска ракетна атака продължи днес в цялата страна. Тогава пострадаха енергийни съоръжения в 12 области и в столицата. Към момента техническата възможност за електроснабдяване в повечето региони е напълно възстановена. В четири района се работи, ремонтите трябва да приключат скоро.

Нашите енергетици в някои градове и области трябва да използват графици за стабилизиращо прекъсване. Това е необходимо единствено, за да се поддържа нормалната работа на цялата енергийна система в такива условия - в условия на намалено производство на електроенергия.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Украйна обвинява Русия, че блокира доставките на дизел за централата

Струва си да продължите да разпределяте потреблението на електроенергия по часове на деня, за да използвате възможно най-малко оборудване, което изисква значително количество електроенергия в пиковите часове, припомни той.

Обстановката остава тежка във всички райони, граничещи с фронтовата линия. Тази нощ окупаторите обстрелваха с Град и артилерия Никопол от Днепропетровска област. Сред ранените има дете, момиченце, родено през 2016 г. Изключително тежка рана... Сутринта руските терористи обстрелваха Авдиевка, Донецка област. Централен пазар. Окупаторите използват Град. Към момента 7 души са убити и 12 са ранени.