В Харков разчистването на отломките и аварийните работи продължават след удара с дронове Shahed. Спасени са четирима души. Оказва се помощ на всички пострадали. Десетки хора са евакуирани. Над 20 сгради са спасени от разпространение на огъня. За съжаление има загинали. Сред тях има три деца, много малки момчета: на седем години, на четири години и на седем месеца. Моите съболезнования на семействата и близките им! Руските терористи трябва и ще носят отговорност за всички свои действия. Историята трябва да помни, че отговорните за подобни убийства не са избягали от наказанието. И ще стане.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

11 февруари е обявен за Ден на траур в Харков

11 февруари е обявен за Ден на траур в Харков

След руската атака, при която загинаха най-малко 7 души

Днес прекарах целия ден в срещи с военното ръководство и правителството. Продължаваме да рестартираме ръководния състав във Въоръжените сили. Сега хора, които са добре познати в армията и които сами знаят добре от какво има нужда армията, поемат нови отговорности. Бойни командири на тази война, чийто опит ще бъде полезен на общоармейско ниво, обяви президентът.

Полковник Вадим Сухаревски - неговият фокус е върху безпилотните системи и развитието на използването на дронове от нашите войници, и полковник Андрий Лебеденко - неговият фокус е върху иновациите, по-специално технологичния компонент на армията и бойните системи - са назначени за заместници на командващия главен Александър Сирски. Необходима е ясна практика с новите технологии. Има повече от достатъчно теории; всичко трябва да работи на практика в името на украинските цели и максималното запазване на живота на нашите войници. Бригаден генерал Володимир Хорбатюк - неговият фокус е върху оперативната работа, щабната работа, планирането, управлението, във всеки щаб, те трябва напълно да разбират фронта, бригаден генерал Олексий Шевченко - фокусът му е върху логистиката, осигуряването на максимално качество на логистиката в нашата армия, и бригаден генерал Михайло Драпатий - той ще отговаря за качествената подготовка на нашите военни - са одобрени за заместници на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия
Обновена

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия

Той е помолил генерала да остане "в неговия екип"

Целият реален опит на бойните командири, бойните бригади, нашите части, които са изградили качествена система за обучение на войници и оценка и анализ на бойните действия - целият този опит трябва да бъде приложен за успеха на Въоръжените сили на Украйна.

Също така проведох среща относно украинското производство на оръжие и боеприпаси - всичко, което вече произвеждаме и което планираме да произвеждаме. Дронове, артилерия и снаряди, нашето оборудване. Акцент бе върху разработването и осигуряването на мобилни огневи групи. Главнокомандващ, командири, държавни служители. Ясни задачи по финансиране и ускоряване на договорите. Всичко планирано за годината ще бъде изпълнено, обеща той.

Говорих с френския президент Еманюел Макрон. Това бяха много ползотворниразговори. Необходим точно сега. Съдържанието на разговорите, което със сигурност ни укрепва - всички в Европа. Информирах за ситуацията на бойното поле - всичко много ясно. За заплахите, за нуждите ни. Задълбочено обсъдихме какво ще укрепи нашите войници. РЕБ и ПВО, артилерия. Обсъдихме настоящия недостиг на артилерийски снаряди и как можем да го запълним. Украйна оценява лидерството на Франция в Коалицията за укрепване на нашата артилерия, създадена в Рамщайн, което добавя перспектива към нашата защита срещу руски атаки. Обсъдихме подробно и споразумението за сигурност между нашите държави - ангажименти за сигурност. Вече финализираме споразумението. Екипите работят активно и можем да достигнем много амбициозно ниво, което ще бъде необходим сигнал към цялата световна общност. Сигнал, че Европа знае как да защити живота, знае как да добави сигурност - за поколенията, каза още Зеленски.

Припомняме, че на 8 февруари Зеленски извърши най-сериозните размествания във военното ръководство на страната от началото на пълномащабната война. Той отстрани Валерий Залужни от поста главнокомандващ на ВСУ и на негово място назначи Олександър Сирски, който преди това ръководеше сухопътните войски на ВСУ.

Генерал-лейтенант Сергий Шаптала бе освободен от поста началник на Генералния щаб на ВСУ. На негово място е назначен Анатолий Баргилевич.

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия
Обновена

Зеленски уволни Залужни, Сирски поема украинската армия

Той е помолил генерала да остане "в неговия екип"