"От първите дни на пълномащабната война Рустем Умеров участва в преговорите за оръжия за Украйна."

С тези думи в редовното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски представи новоназначения министър на отбраната на Украйна.

Зеленски очаква новият министър на отбраната да възстанови доверието

Зеленски очаква новият министър на отбраната да възстанови доверието

Умеров се надява да създаде "неочаквани партньорства"

Той уточни, че преговорите, които водил Рустем Умеров били много деликатни, но също толкова ефективни. Зеленски посочи, че Умеров е преговарял и за освобождаването на украински войници от руски плен.

Украинският президент изрази категоричната си позиция, че Рустем Умеров ще може да рестартира работата на министерството на отбраната - нещо, което тъкмо в настоящия момент е необходимо на Украйна.

Това призна Зеленски, цитиран от "Укринформ".

Във връзка с Деня на военното разузнаване на Украйна Зеленски похвали неговите членове, че всички разбират колко пленителни са украинските разузнавачи. Освен това той им благодари за храбростта и мащабните резултати от името на цяла Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна подаде оставка

Министърът на отбраната на Украйна подаде оставка

Той ще бъде заменен от икономиста Рустем Умеров

Зеленски отправи благодарности и към военнослужещите от Националната гвардия. И изброи трета, дванадесета и петнадесета бригада, които се сражават много ефективно и са в състояние да изпълнят всяка една задача. Той специално им благодари за ефективното унищожаване на окупаторите.