Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на новоназначения министър на отбраната Рустем Умеров мисията да намали бюрокрацията и да увеличи доверието в министерството. Назначението на Умеров идва след поредица от корупционни обвинения срещу предходното ръководство, осветени от украинските медии, предава Ройтерс.

Зеленски уволни предишния министър Олексий Резников след обвиненията, които засягаха главно обществените поръчки на министерството. Военни анализатори смятат, че това няма да окаже значително въздействие върху военните усилия на Украйна.

При представянето на Умеров на висшите военни и служители на отбраната, Зеленски определи няколко приоритета за новия министър. Сред тях са развитие на международното сътрудничество и насочване на Украйна към членство в НАТО.

"Най-важното е повишаването на доверието в институцията. Искаме да имаме доверие в решенията, които се вземат, в обществените поръчки и в доставките", каза Зеленски.

Президентът подчерта, че ако са необходими промени за благото на войниците, те трябва да се случат незабавно. "Хората не са за еднократна употреба", добави той.

41-годишният Умеров, който замени Резников, е бивш ръководител на Агенцията за приватизация на Украйна. На него се приписва обрат в дейността на институцията и усилията за продажба на неефективни държавни компании на частни инвеститори въпреки войната.

"Моите приоритети включват превръщането на Министерството на отбраната в основната институция за координация на отбранителните сили, повишаване на ценността на отделния войник, развитие на военната индустрия и, разбира се, борба с корупцията", каза Умеров.

Той добави, че има за цел да укрепи международната коалиция от съюзници по време на войната срещу Русия и да създаде "вероятно дори неочаквани партньорства".

Президент Зеленски изрази увереност, че Умеров е в състояние да изпълни всички поставени му задачи.

Резников: Украйна разполагаше с ресурси само за два месеца война

Резников: Украйна разполагаше с ресурси само за два месеца война

Западът е дарил над 4500 артилерийски системи, 3500 противовъздушни системи и 6500 бронирани превозни средства