В коментари, излъчени в сряда, украинският президентът Володимир Зеленски омаловажи загубата на на източния град Авдеевка и призова за по-бърза подкрепа от страна на съюзниците, предава "Ройтерс".

Руските войски поеха контрола над Авдеевка миналата седмица в най-голямата победа на бойното поле на Москва, откакто нейните сили превзеха Бахмут миналия май. Лидерът на Кремъл Владимир Путин казва, че Русия ще продължи да настъпва през Източна Украйна.

Зеленски, в откъси от интервю за Fox News, което ще бъде излъчено в четвъртък, призна, че миналата година е била "сложна" за Украйна, особено когато 2023 г. наближи края си.

Но, говорейки на английски, той посочи предишни печалби, особено в североизточния район на Харков, където се проведе интервюто с Fox.

"През тези две години ние върнахме част от региона на Харков. Сега сме в този регион... и деблокирахме Черно море. Има пътища за зърно и ние унищожихме много от корабите на руския флот", каза Зеленски.

"Това е, което направихме в продължение на две години. А какво постигнаха те? Само това едно място. Но за какво?"

Авдеевка се намира на 15 км северозападно от контролирания от Русия главен град на Донецка област - Донецк.

Руски анализатори казват, че превземането му ще предпази Донецк от украински обстрел, докато Москва обмисля как да продължи стремежа си да превземе целите Донецка и Луганска области.

В коментарите си Зеленски изрази ново недоволство от забавянето на западната помощ за военните усилия на Украйна, без да изтъква САЩ.

Искането на президента на САЩ Джо Байдън за удължаване на голям пакет от помощи беше задържано от спорове в Конгреса на САЩ.

"Трябва да бъдем по-бързи. Това означава да премахнем цялата бюрокрация. В противен случай няма да имаме никакъв шанс", каза той.

Президентът призна, че намирането на алтернатива на подкрепата на САЩ няма да е лесно.

"Разбира се, ще намерим. Няма да останем на едно и също място. Трябва да оцелеем. Трябва да намерим някои паралелни стъпки", каза той в интервюто, проведено отчасти в болнично отделение.

"Разбирате, че тази помощ е от решаващо значение. Така че без нея, съжалявам, ще имаме все повече и повече такива героични момчета, които ще бъдат в болниците. Ако нямаме истински защитa и еквивалентно мощна артилерия със снаряди, разбира се ще загубим хора."

Сенатът на САЩ прие пакет от помощ от 95 милиарда долара, който включва средства за Украйна, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън отказа да го внесе за гласуване в залата.

Зеленски иска разговори с Полша и ЕС за фермерските блокади

Той настоява за единство в лицето на руската агресия