Русия вижда Украйна като начин за оспорване на свободата, споделяна от народите на свободните демокрации. Затова руският президент Владимир Путин трябва да бъде победен.

Това заяви в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на реч в Университета за национална отбрана на САЩ, съобщава "Укринформ".

"Той се бори с Украйна, но всъщност се изправя срещу цяла свободна, обединена Европа. Той засяга ежедневието в украинските градове, но истинската му цел е свободата, на която се радват хората от Варшава до Чикаго и Йокохама", каза Зеленски.

Зеленски подчерта, че Кремъл прокарва идеята си, че диктатурите с малко пазарна икономика печелят глобален сблъсък, за да накарат демократичните страни да загубят надежда. За тази цел Русия мобилизира своите приятели по целия свят, сред които "Хамас", Иран, Северна Корея и други, свързани с омраза към свободата.

Освен това Путин се опитва да разпространи идеологията си в демократичните страни, включително Съединените щати, чрез пропаганда и дезинформация, според украинския му колега.

Зеленски отива в Белия дом, докато военната помощ за Киев на САЩ остава неясна

Зеленски отива в Белия дом, докато военната помощ за Киев на САЩ остава неясна

Срещата с Байдън ще се проведе във вторник

"Русия е фокусирана не само върху земята, ресурсите или хората на Украйна. Тя няма да се задоволи само с част от или дори с цялата Украйна", подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че Украйна е само трамплин за Русия, "да оспори преднината на свободата, където пожелае руският цар".

"Путин трябва да загуби - така че всички останали, които гледат на войната на Русия срещу Украйна като на своя лична лекция в така наречения "Университет на агресията", да получат ясно и силно послание. Путин трябва да загуби!" подчерта украинският държавен глава.

Припомняме, че в понеделник президентът на Украйна започна двудневно посещение в САЩ, по време на което вече се срещна с военния елит в Националния университет по отбрана.

Във вторник той трябва да се срещне с американски конгресмени и президента Джо Байдън.

Русия: Западът търси кой да замени Зеленски

Русия: Западът търси кой да замени Зеленски

Спрягат се имената на няколко потенциални кандидати за президент

Западните страни разглеждат няколко потенциални кандидати, които да заменят държавния глава Владимир Зеленски на най-високия пост в страната. Това заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

"Разглеждат се различни наследници на Зеленски в кабинета на държавния глава. По-конкретно, в кулоарите на ноемврийската среща на външните министри на ЕС, проведена в Брюксел, беше отбелязано, че един от високопоставените украински военни може да заеме този пост, например главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни или началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов, както и ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак, бившият помощник на украинския президент Алексей Арестович и кметът на Киев Виталий Кличко", отбеляза той.

Подобно решение на Запада за замяна на Зеленски идва вследствие на публичното му представяне като "безкомпромисен поддръжник на война с Москва до победоносен край", което би му попречило да участва във всякакви възможни преговори с противниковата страна, както и корупцията и неговите "неизпълнени обещания да победи Русия на бойното поле и безкрайната грубост в отношенията с чуждестранни партньори", цитират руските държавни медии СВР.