Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с дипломати, представители на държави и международни организации и очерта основните задачи на Украйна за 2024 г.

Видеозапис от срещата бе публикуван в канала на президента в Telegram, съобщава "Укринформ".

"2024 година е специална, тъй като тази година трябва да направим всичко възможно по отношение на нашата способност да прекратим тази война в съответствие с основните принципи на международното право. Съответно имаме няколко много конкретни задачи за тази година", каза Зеленски.

Сред тези задачи той посочи защитата на украинските граждани от руския терор благодарение на военната и финансовата помощ на партньорите, връщането на депортирани деца и украинци от руски плен, както и активното международно сътрудничество, по-специално по отношение на за въвеждане на международни санкции срещу Русия и конфискация на руски активи.

Според Зеленски абсолютен приоритет е защитата на украинския народ от руския терор.

"Ние сме изключително благодарни на всяка държава и всеки лидер, който предоставя отбранителна, макрофинансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нашия народ. Особено съм благодарен за програмите за дългосрочна подкрепа, както отбранителна, така и финансова", каза той.

Втората задача е работата по прилагането на Формула за мир, която е в състояние да възстанови пълната сила на подкопаното от Русия международно право.

"Това може да донесе мир - истински, справедлив и ясен за всяка нация. Може също да върне нашите хора у дома в Украйна - деца и възрастни, депортирани в Русия, украински военнопленници и украински политически затворници", каза Зеленски.

Третата задача, пред която са изправени Украйна и нейните партньори тази година, е продължаването на сътрудничеството в областта на отбраната, контролът върху санкциите и изземването на руски активи, каза Зеленски.

Зеленски омаловажава загубата на Авдеевка, търси по-бърза подкрепа

Зеленски омаловажава загубата на Авдеевка, търси по-бърза подкрепа

Президентът призна, че намирането на алтернатива на подкрепата на САЩ няма да е лесно.

"Тази година трябва да донесе повече сила и по-принципни стъпки на Украйна, на всяка от нашите страни и на нашето сътрудничество. Украйна кани всички реномирани държави и компании за сътрудничество в отбраната. Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че Русия няма да успее да избегне глобалните санкции . Друг аспект са руските активи. Колкото по-скоро те бъдат конфискувани, толкова по-скоро Путин ще усети истинската цена на агресията срещу международното право", каза той.