Президентът Володимир Зеленски заяви в интервю за CNN, че Украйна все още не може да оборудва дори четири от необходимите 14 бригади поради забавяне на доставките на оръжие.

"Първо, всичко върви много бавно. Второ, за да сме готови, ни трябват 14 бригади. Досега нямаме бригади от този пакет, не сме оборудвали дори четири", подчерта украинският президент, когато бе попитан защо приемането на пакетите с помощи от САЩ и Европа не се е превърнало в достатъчно боеприпаси за Украйна.

Зеленски подчерта, че по време на осемте месеца чакане на благоприятно решение от Конгреса на САЩ относно помощта за Киев в размер на 61 млрд. долара Украйна е използвала всички запаси от боеприпаси, с които е разполагала.

"Използвахме всичко, което можехме. Прехвърлихме това, което имаме в резерв, и това, което имаме в складовете или в резервните бригади, от което се нуждаем сега", каза президентът.

Изданието "Форбс" пише, че новите бригади, които се формират в рамките на украинските отбранителни сили, не разполагат със съвременни оръжия и се налага да бъдат оборудвани с оръжия от съветските запаси.

"Това може да се превърне в сериозен проблем за Украйна, когато нови, но лошо оборудвани бригади заменят по-старите, но по-добре оборудвани бригади на фронтовата линия, след като последните бъдат изтеглени от контактната линия - в някои случаи след 18 месеца непрекъснати боеве", пише изданието.

Украйна все още чака разрешение от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в Русия.

Съветник на Зеленски отхвърли информация на Bild за частично примирие в Украйна

Съветник на Зеленски отхвърли информация на Bild за частично примирие в Украйна

Германският таблоид се позовава на свои неназовани източници

Кремъл изтегли военните си самолети на по-далечно разстояние от границата на 100 км, 150 км, 300 на 500 км.

Украйна все още не е получила разрешение за такива удари.