Руски и украински медии в неделя преразказват публикацията на германския таблоид Bild, че Украйна уж се съгласява на прекратяване на огъня в някои сектори на фронта, което Володимир Зеленски щял да обяви на американските власти във Вашингтон. Съветникът на Зеленски Дмитро Литвин незабавно заяви, че тази информация не е вярна, информира Би Би Си.

ТАСС съобщи новината на Bild със следната формулировка: Зеленски възнамерява да посети Съединените щати през следващите няколко седмици и да представи там план, който, наред с други неща, включва готовността на Киев да се съгласи на местно прекратяване на огъня "в определени райони" на фронта и временно замразяване на конфликта.

Статията в германското издание наистина казва, че Зеленски съставя план за президента на САЩ Джо Байдън, както и за кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп, който включва както искане да се разреши използването на западни оръжия за удари на далечни разстояния, така и "готовността на Украйна да приеме локално прекратяване на огъня в определени участъци на фронта - и по този начин (да се достигне) до временно замразяване на ситуацията".

В същото време тази информация от неуточнен източник на Bild се съдържа в средата на статията, която е посветена на общата ситуация в Украйна и визира Ялтенската конференцията, на която Зеленски говори.

Съветникът на Зеленски Дмитро Литвин, коментирайки публикацията на германското издание, я нарече "фалшива".

"Bild не е виждал плана за победа и от няколкото души, които в момента участват с президента в подготовката на плана за победа, никой не е говорил с Bild", се казва в изявлението му, получено от украинската служба на Би Би Си. "Украйна е против всяко замразяване на войната и на всички нива на украинската власт се говори за това. И за нас е важно Съединените щати да подкрепят плана за победа на Украйна, а не капитулация или замразяване."

САЩ готвят нов пакет помощ за Украйна

САЩ готвят нов пакет помощ за Украйна

Байдън очаквал с нетърпение срещата със Зеленски през септември