Украинският президент Зеленски е изпратил официални писма до турския президент Ердоган и генералния секретар на ООН Гутериш с предложение за продължаване на работата по Черноморската зърнена инициатива или неин аналог в тристранен формат.

Зеленски заяви това във вечерното си телевизионно обръщение.

"Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят работата на хранителния коридор и инспекцията на корабите. Африка има право на стабилност. Азия има право на стабилност. Европа има право на стабилност. Което означава, че всички ние трябва да сме загрижени за сигурността - за защитата от руското безумие. Украинските храни са основна сигурност за почти 400 милиона души", заяви украинският президент.

По-рано украинското външно министерство съобщи, че по указание на президента външният министър Дмитрий Кулеба е провел спешни консултации с партньорите в централата на ООН в Ню Йорк относно следващите стъпки след оттеглянето на Русия от споразумението за зърното.

Председателят на Украинската асоциация на зърнопроизводителите Николай Горбачов заяви пред BBC, че оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно в Черно море не е било изненада.

Според него оттеглянето на Русия е било очаквано и украинците са започнали да подготвят отделна сделка: представители на властите се свързват с корабособственици, които са готови да изнасят зърно от страната.

"Сигурен съм, че ще намерим изход, за да нахраним света", каза Горбачов и добави, че вече са набелязани алтернативни начини за износ на зърно, включително през пристанищата на река Дунав.

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Не се страхуваме, категоричен е Зеленски

Николай Горбачов обаче призна, че речният транспорт е по-малко ефективен, количеството на изнасяното зърно ще намалее, а разходите за транспортирането му ще се увеличат.

В рамките на Черноморската зърнена инициатива украинското зърно можеше да бъде безопасно изнасяно от Одеса, Черноморск и Южни през Черно море и по-нататък през Босфора.

След като Русия обяви, че прекратява участието си в Черноморската зърнена сделка, фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, рязко скочиха.

След срещата си с Володимир Зеленски турският президент Реджеп Ердоган обяви лична среща с Владимир Путин през август месец и увери, че продължава да оказва натиск върху Русия да удължи зърнената сделка. 

Въртящият се дервиш Ердоган спечели всичко, без да отстъпи нищо

Въртящият се дервиш Ердоган спечели всичко, без да отстъпи нищо

Изправен срещу НАТО, Ердоган имаше всички карти в ръката си