Атаките на Украйна срещу руския флот в Черно море парализираха военните усилия на Москва. Това обяви президентът Володимир Зеленски в опит да обедини войските си, въпреки че външният свят очаква моментални успехи, съобщава "Ройтерс".

Въпреки продължилата с месеци изтощителна офанзива на Киев, огромната фронтова линия в източната и южната част на Украйна се премести малко през последната година, което предизвика критики и нетърпение сред някои от западните съюзници на Украйна.

"Живеем в свят, който свиква с успеха твърде бързо. Когато започна пълномащабното нахлуване, много хора по света не вярваха, че Украйна ще оцелее", каза Зеленски в нощното си видеообръщение във вторник. "Слава на всички онези, които не отстъпиха, които не изгоряха, които вярваха в Украйна точно както на 24 февруари и които се бориха непоколебимо".

ISW: Сблъсъците в Дагестан показаха руските страхове за контрола в периферията

ISW: Сблъсъците в Дагестан показаха руските страхове за контрола в периферията

Това се посочва в дневния анализ на Институа за изследване на войната

Войната в Украйна вече е в своя 20-ти месец и не се вижда край. Руските сили са се подготвили за нови атаки в различни участъци на фронта и понасят големи загуби.

Зеленски изтъкна, че неговите войски са успели да намалят военната сила на Москва в Черно море, което според него с по-голяма подкрепа от съюзниците на Киев може да доведе до окончателната победа на Украйна над Русия.

Черно море се превърна в решаващ регион за войната. Увеличените въздушни и морски атаки на Украйна срещу руски военни цели там повредиха корабни и военноморски ремонтни заводи в пристанището на Севастопол и удариха други цели. Москва използва флота си в Черно море, за да нанесе удари по Украйна. Но за президента Владимир Путин водите, които се свързват със Средиземно море, също са важни за да има Русия досег до Близкия изток, Европа и Запада.

Зеленски и Денков обсъдиха сигурността в Черно море

Зеленски и Денков обсъдиха сигурността в Черно море

Президентът оценява съвместната инициатива за военноморско разминиране

"Когато гарантираме още по-голяма сигурност на Черно море, Русия ще загуби всякаква способност да доминира в тази зона и ще разшири зловредното си влияние върху други страни", твърди Зеленски. Пълният размер на щетите, които Украйна нанесе през последните месеци на руския Черноморски флот, остава неясен. "Успехът на Украйна в битката за Черно море ще остане в историческите книги, въпреки че днес не се обсъжда много", каза Зеленски.

Той добави, че на среща с висши командири са разгледани сектори, обхванати от най-ожесточените боеве на изток и североизток, включително ключовите райони на Авдеевка и Купянск, където Русия води офанзива през последните седмици.

Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация в Авдеевка, каза, че разбитият източен град се подготвя за нова вълна от атаки, на които е издържал от средата на октомври. "Врагът вкарва сили и техника. Нашите момчета се готвят за нова вълна", каза Барабаш пред националната телевизия.

Пожар в завод в Кремечук след попадение с дрон

Пожар в завод в Кремечук след попадение с дрон

По предварителна информация няма пострадали

Сухопътните сили на Украйна заявиха вчера, че руските сили са съсредоточени и върху Купянск - град на североизток, превзет от Русия в първите дни на войната, но отвоюван от украинските сили миналата година.

В руските отчети за боевете се казва, че силите на Москва са извършили успешни атаки близо до град Бахмут - до голяма степен разрушен град, превзет от руските сили през май.