Отговорът на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на антисемитските бунтове от 29 октомври в Република Дагестан предполага, че руските официални лица може да са все по-загрижени за отслабването на авторитарния контрол в регионите в периферията на Руската федерация. Кадиров отговори на безредиците в Дагестан, като похвали обвинението на руския президент Владимир Путин, че Западът е организирал ситуацията, за да дестабилизира Русия.

По-късно Кадиров призова чеченските сили за сигурност незабавно да задържат подбудителите на всякакви потенциални безредици в Чечня или да "произведат три предупредителни изстрела във въздуха и след това да произведат четвъртия изстрел в главата".

Реакциите на Кадиров предполагат, че той е загрижен преди всичко за поддържането на усещането за непоколебимата си подкрепа за Путин и второ за демонстрирането на силата на своето авторитарно управление над Чечня чрез заплаха с насилствен отговор на потенциални бъдещи бунтове.

Това се посочва в дневния анализ на Институа за изследване на войната (ISW).

Русия затяга мерките за сигурност сред мюсюлманите след безредиците в Дагестан

Русия затяга мерките за сигурност сред мюсюлманите след безредиците в Дагестан

Президентът Владимир Путин проведе спешна среща с висши служители по сигурността

Украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област на 31 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължиха настъпателните операции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бахмут. Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний, за да обсъди ситуацията на фронта в Купянск, Авдeевка и Херсонско направление.

Руските сили нанесоха поредица от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна на 31 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли четири ракети Искандер-М и една ракета за ПВО С-300 по цели в Украйна. Ръководителят на Военната администрация на Запорожка област Юрий Малашко съобщи, че руските сили са ударили с ракета град Запорожие.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли неопределен брой дронове Shahed-131/136 по цели в Хмелницки и Полтавски области и че украинската противовъздушна отбрана е активирана в тези области.

Руските власти задържаха двама заподозрени за убийството на украинско семейство в окупираната Донецка област. Руският следствен комитет съобщи на 30 октомври, че руските власти са задържали двама руски военнослужещи на договор, родом от руския Далечен изток, като заподозрени за убийството на 29 октомври във Волноваха, Донецка област.

Следственият комитет заяви, че предварителното разследване показва, че мотивът на убийствата е от "битов" характер. Руски вътрешен източник заяви на 31 октомври, че двамата задържани са част от руската 155-а отделна морска пехотна бригада (Тихоокеанския флот). Атаките срещу цивилни от представители на окупационна сила представляват явно нарушение на множество международни правни норми и много вероятно достигат нивото на военно престъпление или престъпление срещу човечеството.

Сирски: Русия премина от отбрана към активни бойни действия край Бахмут

Сирски: Русия премина от отбрана към активни бойни действия край Бахмут

Руските войски са укрепили групировката си край Бахмут в Донецка област

Съобщава се, че съд в Узбекистан е осъдил първия узбекски гражданин на затвор за това, че е служил като наемник за руските сили в Украйна. Съд в Узбекистан призна за виновен узбекски мъж, който според съобщенията е служил във военните на Донецката народна република (ДНР) през 2014-2015 г., в нарушаване на узбекския закон срещу наемничеството. Близките на осъдения твърдят, че той не е участвал във войната в Украйна и е бил в Русия през посочените години. Тази присъда може да засили напрежението между правителствата на Русия и страните от Централна Азия, тъй като руските власти са увеличили усилията си да принудят мигранти от Централна Азия да преминат руска военна служба.

Бившите бойци на групата "Вагнер" продължават да се пренасочват към Украйна като част от други руски формирования. Известен руски блогър написа статия за свързаното с Кремъл издание "Комсомолская правда" на 30 октомври, описвайки подробно опита на няколко бивши бойци на "Вагнер", които са се върнали в Украйна под контрола на различни други руски формирования.

Блогърът цитира руски командир в района на Кремина в Луганска област, който заяви, че има "много" бивши бойци на Вагнер в неговия сектор на фронта и че бившите бойци на Вагнер подписват нови договори и се връщат в бойните зони. Съобщава се, че над 170 бивши бойци на "Вагнер" се бият в чеченския полк на спецназа "Ахмат" като част от отряда "Камертон".

В статията се отбелязва, че някои бойци на "Вагнер" са сключили договори с Росгвардия, други са влезли в доброволчески формирования, а други са станали част от редовните руски сили.

Съобщава се, че украински удар на HIMARS на 29 октомври е унищожил цял батальон от мобилизирани войници от Чувашия. Базиран в Чувашия Telegram канал съобщи на 31 октомври, че руският 1-ви батальон от 1251-ви мотострелкови полк е загубил над 120 войници убити и ранени при удар на украински HIMARS по конвоя на батальона в неуточнено място в Украйна. Каналът Telegram и други руски опозиционни издания заявиха, че регионалното правителство на Чувашия е запазило мълчание по въпроса, обръщайки внимание на усилията на много регионални власти да прикрият мащаба на руските загуби в Украйна.

Руски блогър заяви на 31 октомври, че руските сили скоро ще получат бойни машини на пехотата (БМП), които ще бъдат оборудвани със системи за електронна война, които осигуряват специална защита от FPV дронове.

Блогърът твърди, че предприятието Kurganmashzavod в Курганска област ще произвежда тези специални БМП.

Руските окупационни служители продължават усилията си за изкореняване на украинския език и култура в окупирана Украйна. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 27 октомври, че "той няма да позволи украинският език да се появи отново като държавен или привилегирован език" в окупираната Донецка област и твърди, че нито едно училище в окупираната Донецка област не е избрало да преподава украински език.

Украинският център за съпротива заяви на 31 октомври, че повече от 400 000 украински граждани са преминали през 17 руски филтрационни центъра в окупираната Донецка област от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Центърът за съпротива заяви, че украинските граждани са подложени на натиск и изтезания в тези филтрационни центрове.

Кадиров: Войници от "Вагнер" вече служат в спецчастите на Чечня

Кадиров: Войници от "Вагнер" вече служат в спецчастите на Чечня

Не се разкриват допълнителни подробности