Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и настъпателните операции на фронта през пролетта и лятото.

За това предупреди в понеделник украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от УНИАН.

Той съобщи и нови подробности от днешното заседание на щаба на Върховния главнокомандващ.

По време на доклада на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски стана дума за най-горещите в момвнта области, където се водят бойни действия.

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Той твърди, че украинските военни "буквално са се впили в земята" и всеки ден сдържат вражеските атаки

"Специално внимание се отделя на боевете за Часов Яр, в Покровско направление, в Купянско", каза Зеленски.

"Два важни разузнавателни доклада - от ръководителя на Службата за външно разузнаване Иващенко и от началника на Главното разузнавателно управление Буданов - относно руските действия през пролетта и лятото. За какво трябва да сме готови - във всички формати на възможни враждебни действия. Очевидно е, че лудостта в Кремъл е все още силна, окупаторът ще се опита да засили щурма и настъпателните действия, ние ще отговорим", подчерта Зеленски.

Освен това министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров докладва за изпълнението на договорите за доставка на снаряди и безпилотни самолети, както и за радиоелектронна борба.

"Днес в Щаба имаше отделен и подробен разговор за използването на електронната война, за защитата на критичната инфраструктура - ​​това, което е защитено, и това, което, за съжаление, не е достатъчно защитено подходящи заключения", отбеляза той Зеленски.

Президентът допълни, че в щаба са обсъдени необходимите действия за възстановяване на производството и ключови енергийни мощности.

Имаше отчет и за състоянието на защитата на критичната инфраструктура в районите в близост до фронта и в граничните райони.

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Киев зове съюзниците си за "извънредни и смели стъпки"

По-рано Зеленски отбеляза, че страните от свободния свят могат да защитят Украйна от тероризма, използвайки примера за осигуряване на защита на Израел, който не е член на НАТО. В частност, президентът е убеден, че за да охлади агресора, е достатъчна политическата воля на цивилизования свят да подкрепи Украйна.