Успехът на Израел в защитата срещу масираните ракетни и безпилотни удари от иранска територия от 13 април подчертават проблемите пред украинските военни срещу редовни руски ракетни и безпилотни удари. Корпусът на гвардейците на ислямската революция изстреляха около 170 дрона Shahed, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети по цели в Израел. Ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети срещу Украйна.

Руските сили са експериментирали с удари с крилати ракети, балистични ракети и безпилотни летателни апарати с различни размери и комбинации и сега рутинно провеждат големи, комбинирани удари срещу цели в Украйна.

Израелската противовъздушна отбрана прихвана почти всички от 320-те въздушни цели, с изключение на няколко балистични ракети.

За това предупреждава базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Иранските дронове и ракети трябваше да прекосят повече от 1000 километра иракско, сирийско и йорданско въздушно пространство, преди да достигнат Израел. Това даде на Израел и неговите съюзници часове да идентифицират, проследят и прихванат ракети и дронове при приближаване към Израел.

Израел има достатъчно силна и сигурна противовъздушна отбрана и по-къси граници със своите съседки. Украйна разполага с все по-влошаваща се противовъздушна отбрана и много по-широка фронтова линия в Украйна, както и международни граници с Беларус и Русия.

Израел: Иран не успя да пробие нашата отбрана

Израел: Иран не успя да пробие нашата отбрана

Успех за Железен купол

Дори ограничен брой успешни руски удари с балистични или крилати ракети могат да причинят значителни и вероятни дългосрочни щети на енергийната и друга инфраструктура. Всичките 15 балистични ракети и седем от 44-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украински енергийни съоръжения в нощта на 21 срещу 22 март, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана.

Някои от ракетите нанесоха значителни щети на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Днепър в град Запорожие и я извадиха напълно от строя, а ремонтът на централата ще отнеме известно време.

Три от седемте балистични ракети и осем от 30-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украински ВЕЦ в нощта на 28 срещу 29 март, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана, като повредиха ВЕЦ и топлоелектрически централи (ТЕЦ) в централна и западна Украйна.

Всичките 18 балистични ракети и шест от 24-те крилати ракети, които руските сили изстреляха срещу украинската енергийна инфраструктура в нощта на 10 срещу 11 април, успешно пробиха украинската противовъздушна отбрана, от които пет ракети напълно унищожиха Триполската ТЕЦ в Киевска област.

Руските удари срещу украински енергийни обекти в нощта на 10 срещу 11 април нанесоха щети и на енергийни обекти в Запорожка и Лвовска области.

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев
Обновена

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев

Трипилската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области

Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 11 април, че руските удари, с изключение на сериите удари от 10 до 11 април, са прекъснали 80 процента от производствения капацитет най-голямата частна енергийна компания в Украйна, която доставя около 20 процента от електроенергията на Украйна.

Украинският заместник-министър на енергетиката Свитлана Хринчук каза пред CNN в статия, публикувана на 14 април, че успешните руски удари в рамките само на няколко дни през последните няколко седмици са унищожили ремонтираните украински енергийни съоръжения след руската кампания с атаки през 2022-2023 г.

Руското министерство на външните работи (МВнР) погрешно приравнява иранските удари срещу Израел с израелския удар от 1 април в Дамаск, с което оправдава действията Техеран като акт на самозащита.

Руското МВнР повтори осъждането си на израелския удар от 1 април и обвини западните членове на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), че възпрепятстват способността на СС на ООН да отговори адекватно на израелския удар от 1 април. Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонен разговор с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан по-късно на 14 април. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова отхвърли искането на Израел Русия да осъди иранските удари от 13 април, с аргумента, че Израел никога не е осъждал украински удар срещу Русия и подкрепя Украйна.

Руското правителство умишлено насърчава и информационна операция, за да оправдае пред международната общност ударите на Иран.

Руските блогъри до голяма степен предположиха, че повишената заплаха от военна ескалация в Близкия изток вероятно ще отвлече вниманието на Запада, по-специално на САЩ, а това ще отклони помощта от Украйна.

Блогъри и служители на Кремъл, сред които говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, изразиха подобни надежди след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Foreign Policy: Украйна използва все повече дронове, защото няма доставка на боеприпаси

Нов подход срещу руската агресия

Значителното забавяне на американската военна помощ вече създаде недостиг в запасите от ракети и боеприпаси за противовъздушната отбрана на Украйна, възпрепятствайки способността на Украйна да се защитава срещу руски фронтови настъпателни операции и удари с безпилотни самолети и ракети срещу тиловите райони, създавайки възможности, които руските сили активно използват. 

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски съобщи, че висшето руско военно командване има за цел да превземе Часов Яр, Донецка област до празника на Русия - Деня на победата на 9 май.

Целта на руското военно командване показва, че иска да се превземе града с по-бърз темп на настъпателни операции, отколкото Бахмут през май 2023 г. или Авдеевка през февруари 2024 г.

Руското военно командване вероятно оценява, че продължаващият критичен недостиг на боеприпаси в Украйна ще позволи на руските сили да превземат Часов Яр след няколко седмици. Въпреки оценката на ISW, че руските сили в момента са достигнали само най-източната част на микрорайона Канал в най-източния Часов Яр. Руското командване обаче рутинно си поставя нереалистични цели за руския напредък.