Руските сили извършиха още една масирана серия от удари с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна в нощта на 10 срещу 11 април. Тя причини значителни и вероятно дългосрочни щети на енергийната инфраструктура.

Tака започва дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли 82 въздушни цели, включително: 20 крилати ракети Х-101/555 от Саратовска област; шест аеробалистични ракети "Кинжал" от Тамбовска област; 12 зенитни ракети С-300 от Белгородска област; четири крилати ракети Х-59 от окупираната Запорожка област; и 40 дрона Shahed-136/131 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край и окупирания нос Чауда, Крим.

Съобщава се, че украинските сили са свалили 57 въздушни цели, включително 16 ракети Kh-101/555, две ракети Kh-59 и 39 дрона Shahed.

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Договорът за транзит на природен газ приключва на 31 декември тази година

Украинският държавен електропреносен оператор Ukrenergo заяви, че тази серия от удари е третата подобна руска атака срещу производството на електроенергия в Украйна през 2024 г. Вероятно имайки предвид ударите от 22 и 28 март, които нанесоха щети на украинските топло- и водноелектрически централи (ТЕЦ/ВЕЦ).

Украинската енергийна компания Centrenergo съобщи, че руски удар е разрушил Триполската ТЕЦ в Киевска област - най-големият доставчик на електроенергия за Киевска, Черкаска и Житомирска области.

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев
Обновена

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев

Трипилската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области

Ръководителят на украинската военна администрация на Харковска област Олег Синегубов заяви, че руските сили са извършили най-малко 10 удара по критична инфраструктура в Харковска област.

Ръководителят на военната администрация на Лвовска област Максим Козицки съобщи, че руските сили са ударили газоразпределително съоръжение и електрическа подстанция в Лвовска област с дронове и неуточнени ракети.

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили са повредили енергиен обект в Запорожка област с неуточнени ракети, че отломки от свален дрон са причинили пожар в енергиен обект в Одеска област и че руските сили са целили град Одеса с Х-31 противоракета радарна ракета, но че ракетата се е повредила над Черно море.

Украински официални лица също съобщиха, че неуточнен брой руски балистични ракети са ударили град Николаев и че руски управляеми планиращи бомби са ударили електроцентрала в град Суми през деня на 11 април.

Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 11 април, че руските удари, с изключение на сериите от стачки от 10-11 април, са прекъснали 80 процента от производствения капацитет на DTEK, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, която доставя около 20 процента от електроенергията.

С дронове и кинжали Русия удари енергийни обекти в Украйна

С дронове и кинжали Русия удари енергийни обекти в Украйна

Въздушната тревога в цялата страна, 4 области под атака

WSJ съобщи, че главният изпълнителен директор на DTEK, Максим Тимченко, е заявил, че DTEK е похарчила 110 милиона долара за възстановяване на щетите през първата година от войната и два пъти повече, за да се коригират последните разрушения, причинени от руските удари.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна се нуждае от повече батареи за противовъздушна отбрана Patriot за защита както на населените центрове на Украйна, така и на фронтовите зони. Washington Post съобщи на 10 април, че Кулеба в момента се фокусира върху получаването на седем батареи Patriot от други страни възможно най-бързо, за да защити най-големите градове на Украйна.

Съобщава се, че Кулеба е заявил, че Украйна ще разположи поне една от тези батареи по-близо до фронтовата линия. Кулеба наскоро подчерта, че Украйна особено се нуждае от системи Patriot за защита срещу руски балистични ракети, като ракетите "Кинжал", тъй като украинските системи за противовъздушна отбрана от съветската ера не са в състояние да прихванат тези ракети.

Руските удари принудиха Украйна да вземе трудни решения между осигуряването на покритие за противовъздушна отбрана на големи населени центрове в тила и активни зони на фронтовата линия. Русия изглежда използва влошения чадър на противовъздушната отбрана на Украйна в опит да срине енергийната мрежа и да ограничи украинската отбранителен промишлен капацитет. Докато сухопътните сили се възползват от способността си да използват въздушни удари по украинските фронтови позиции, за да постигнат бавни, но стабилни резултати.

Украинската Върховна Рада прие нов закон за мобилизацията на 11 април, значителна стъпка в справянето с предизвикателствата на Украйна с човешката сила на фона на нарастващите ограничения в украинските части, отбраняващи се на фронтовата линия.

Украинският генерален щаб съобщи, че новият закон за мобилизация ще влезе в сила, след като украинският президент Володимир Зеленски подпише закона през май. Командващият украинските обединени сили и групата на силите "Хортица" генерал-лейтенант Юрий Содол се обърна към Върховната Рада преди гласуването и повтори, че един от основните проблеми на Украйна са предизвикателствата с живата сила.

Украинската Рада прие нов закон за мобилизацията

Украинската Рада прие нов закон за мобилизацията

Който не предполага демобилизация на вече воюващите

Содол заяви, че някои украински части са силно недокомплектовани и предположи, че някои украински отряди са недокомплектовани до такава степен, че в момента отрядът може да защитава само приблизително 20 от 100 метра, които отрядът с пълна крайна сила обикновено може да защити.

Той предположи, че украинската армия в момента разполага три частично екипирани бригади, за да покрие същата зона, която една напълно екипирана бригада обикновено може да защитава, принуждавайки Украйна да разпредели допълнителни части за отбранителни действия, които иначе биха могли да почиват в тиловите райони или да се подготвят за бъдещи контраофанзивни действия.

ISW продължава да оценява, че способността на Украйна да се защитава срещу руските настъпателни операции и в крайна сметка да предизвика инициативата в целия театър зависи до голяма степен от предоставянето на военна помощ от САЩ и продължаването на неамериканската военна подкрепа, както и от усилията на Украйна да възстанови и реконструира съществуващите единици и създавайте нови единици.

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

И двете страни в конфликта се борят с недостиг - Киев с боеприпаси, Москва попълва ударно липсата на военни с мигранти

Командващият Европейското командване на САЩ и върховният съюзнически командващ на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи заяви по време на брифинг пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ на 10 април, че Русия представлява "хронична заплаха" за света и предупреди, че руският президент Владимир Путин не възнамерява да ограничи или спре агресията си по границите на Украйна.

Каволи отбеляза, че Китай, Иран, Северна Корея и Русия формират "свързани, стратегически партньорства", които противоречат на интересите на националната сигурност на САЩ и имат за цел да предизвикат съществуващата рамка за глобална сигурност. Представители на Кремъл, особено Путин, все повече контекстуализират войната в Украйна като част от дългосрочна геополитическа конфронтация между Русия и Запада, за да оправдаят дългосрочните военни усилия на Русия в Украйна и бъдещата руска агресия срещу други европейски страни.

Украйна и Латвия подписаха двустранно споразумение за сигурност на 11 април, предвиждащо дългосрочна помощ и ангажименти за сигурност на Латвия към Украйна.

Украйна и Латвия подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Латвия подписаха споразумение за сигурност

В момента Зеленски е в столицата на Литва Вилнюс, където участва в срещата на върха на страните участнички в инициативата "Три морета"

Руските власти са провели антитерористична операция и според съобщенията са убили двама заподозрени терористи в Република Кабардино-Балкария на 11 април. 

НАК също проведе антитерористична операция и според съобщенията е задържала трима бойци в Република Дагестан на 31 март.

Руските сили за сигурност вероятно засилват антитерористичните операции в Русия - особено в Северен Кавказ, където през годините се наблюдават Ислямска държава-Кавказка провинция и други джихадистки дейности - поради повишените страхове от тероризъм в Русия след атентата на 22 март Атака на Crocus City Hall. Продължаващите руски антитерористични операции там са допълнително доказателство, че руските власти действително разбират, че заплахите идват от тези общности, вместо от Украйна.

ISW остава уверен, че "Ислямска държава" (ДАЕШ) е извършила атаката срещу Crocus City Hall и все още не е наблюдавала независими доклади или доказателства, които да предполагат, че участник, различен от ИД, е отговорен или подпомогнал атаката.