Помощта за Украйна все още е ограничена и Русия все още има достъп до критични компоненти, необходими за производството на ракети и дронове.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи кратък преглед на изминалия ден и по-важните събития от фронта, като отчете тежката ситуация в Донецка област.  Отново бе отправен апел към Конгреса на САЩ за военната помощ за страната. 

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Президентът на Украйна осъди в неделя атаката на Иран срещу Израел

Положението на фронта в такава ожесточена война винаги е тежко. Но в наши дни - особено в района на Донецк - това се влошава. Благодарен съм на всяка бригада, на всеки войник и командир, които правят всичко, за да отстояват нашите позиции и да унищожават окупатора, каза той.

Този ден, както всеки ден от тази война, започна с резултатите на нашите защитници на небето. Снощи са успели да свалят 10 дрона "Шахед" от 10 използвани от руснаците. Благодарен съм на всички наши воини от мобилните огневи групи и всички други защитници на небето. Общо тази седмица руските терористи вече са използвали почти 130 дрона "Шахед" срещу Украйна. За щастие успяхме да свалим повечето от тях. Те също така използваха повече от 80 руски ракети и почти 700 управляеми авиационни бомби. За съжаление е много по-трудно да ги унищожим. Това са данните само за тази седмица, отчете Зеленски.

Днес отново бяха използвани ракети и дронове. Днипро и Никопол, Покровск и други градове в Донецка област, Харковска, Херсонска и Сумска области. Има жертви и за съжаление загинали. Моите съболезнования на всички, които са загубили своите близки.

Русия използва всеки ден, седмица и месец, за да нанесе значителни щети. За съжаление, помощта за Украйна все още е ограничена и руската държава все още има достъп до критични компоненти, необходими за производството на ракети и дронове. Всяка ракета, насочена към Украйна, съдържа най-малко десетки компоненти - електроника, чипове - доставени от компании от други страни и внесени през територията на съседните на Русия държави. Дроновете "Шахед" също съдържат компоненти, произведени в свободния свят. Всичко това трябва и може да бъде спряно: съучастие в тероризма, способността на терористите да търсят съучастници по целия свят и всички форми на самия руски терор, каза той.

Съвременната авиация доказва своята ефективност, съвременните системи за противовъздушна отбрана са в състояние да защитят човешки животи - това беше демонстрирано в Близкия изток, когато авиацията и противовъздушната отбрана свалиха ирански ракети и дронове "Шахед", насочени срещу Израел. Целият свят вижда какво е истинска защита. Вижда, че е осъществимо. И целият свят видя, че Израел не беше сам в тази защита - заплахата в небето също беше елиминирана от неговите съюзници. Когато Украйна казва на своите съюзници, че единството осигурява най-добрата защита, те вече са добре запознати с неговата ефективност. Те го знаят и го гарантират. Когато Украйна казва, че нейните съюзници не трябва да си затварят очите за руските ракети и дронове, това означава, че са необходими действия - смели.

Не реториката пази небето, не мненията ограничават производството на ракети и дронове за терор. Фактът, че санкциите срещу Русия все още се заобикалят и че ние в Украйна чакаме с месеци жизненоважен пакет за подкрепа - че все още чакаме гласуване в Конгреса - показва, че доверието на терористите се е повишило също за месеци. Не можем да губим повече време.

Зеленски: Врагът увеличава ударите си, а ние - възможностите за унищожаването му

Зеленски: Врагът увеличава ударите си, а ние - възможностите за унищожаването му

Почете загиналите при атаката в Харков

Трябва да се гарантира истинска защита на живота навсякъде, където има терористична заплаха за него. Трябва да се направи всичко, за да се предотврати разпространението на злото и войните по света - в Европа, Близкия изток или навсякъде другаде. Благодаря на всички, които разбират това. Всеки, който може да защити живота, трябва да го направи. Всеки, който може да ограничи потенциала на терора, трябва да го направи. Украйна, Близкият изток и всички други части на света еднакво заслужават справедлив и траен мир, каза още президентът.