Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Словакия, съобщава "Франс прес".

Това е последният етап от обиколката му за насърчаване на кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО и осигуряване на повече оръжия от съюзниците.

"Зеленски пристигна този следобед по покана на словашкия президент Зузана Чапутова", потвърди говорителят на словашкия държавен глава Мартин Стризинец.

"На ред е Словакия. Важни срещи в Братислава с президента Зузана Чапутова, премиера Людовит Одор и председателя на Националния съвет (еднокамарния парламент) Борис Колар. Заедно с нашия надежден съсед ще говорим за конкретна подкрепа в областта на отбраната и евро-атлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО и формулата за мир, двустранното сътрудничество и енергийната сигурност", написа и самият Зеленски в "Телеграм".

BBC: Зеленски има какво да иска и да получи от България

BBC: Зеленски има какво да иска и да получи от България

Миналата година България се превърна в ключов доставчик на боеприпаси и гориво за Украйна

Зеленски е на обиколка в европейските страни членки на НАТО, която започна вчера в България - основен производител на оръжие и съюзник.

След това той отпътува за Прага, за да се срещне с чешкия президент Петър Павел, бивш генерал от НАТО.

След Прага украинският лидер трябва да се отправи към Турция за първото си посещение след руската инвазия. Там той ще разговаря с колегата си Реджеп Тайип Ердоган.

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Братислава ще изпрати на Киев изправните си МиГ-29, а останалите ще бъдат използвани за резервни части