Законопроектът за държавния език, който беше приет от Върховната рада (украинския парламент), ще бъде анализиран за съответствие с Конституцията на Украйна. Това обяви новоизбраният президент на страната Владимир Зеленски, цитиран от руските медии.

"След встъпването ми в длъжност като президент, ще бъде направен задълбочен анализ на този закон, за да се гарантира, че в него са спазени всички конституционни права и интереси на всички граждани на Украйна", е цитиран Зеленски от пресслужбата си.

Украйна прие закон за изключителността на украинския език

Украйна прие закон за изключителността на украинския език

Всички граждани ще са длъжни да използват украинския език във всички области на живота, като за това ще следят "езикови инспектори"

По думите му в зависимост от резултатите на анализа, той ще реагира в съответствие с конституционните правомощия на президента и в интерес на гражданите.

Той отбелязал, че законопроектът е станал заложник на политическата реторика и е бил приет без достатъчно обществено обсъждане.

По-рано днес Върховната рада прие закон за изключителността на украинския език в много области на живота, включително в държавните и местните органи на властта, в учебните заведения, болниците и съдебните зали.