Русия е по-голям враг, по-голямо зло от Северна Корея. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски заяви в последното си видеообръщение, съобщава УНИАН.

По негови думи така мислят обикновените американци във всички щати, както и обикновените хора във всички европейски страни.

Той призова международните съюзници на Украйна да "направят повече" за страната му, защото това "не е само за Украйна, това е за всички в Европа".

Президентът посочи, че всички договорени хуманитарни коридори от редица населени места в страната са работили в събота. Общо 12 729 души са били евакуирани през тях през деня.

"Хуманитарният товар за Мариупол трябва да пристигне утре следобед. Поради сложността на маршрута те трябваше да пренощуват в Бердянск", съобщи още Зеленски.

В петък украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че руските сили, нахлули в Украйна, са убили повече цивилни, отколкото войници.

Стана ясно, че Русия е признала, че е използвала "вакуумни бомби" в Украйна.

Въпреки че няма международни закони, които изрично забраняват използването на термобарични оръжия, ако дадена страна ги използва с насочване към населени места с цивилно население, училища или болници, тя може да бъде осъдена за военно престъпление.

Преди дни канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че руският президент Владимир Путин е избрал за своя мишена цивилните граждани.

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

Сред жертвите има и 41 деца

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на геноцид, след като украинските власти съобщиха, че руски самолети са бомбардирали детска болница, убивайки трима души, включително дете.

От своя страна Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" и отрича нейните сили да стрелят по цивилни цели.

Независимо от позицията на Москва миналата седмица стана ясно, че ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна.