Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че руският президент Владимир Путин е избрал за своя мишена цивилните граждани, съобщава "Ройтерс".

Той бе категоричен, че всяко по-нататъшно нападение срещу цивилни в Украйна ще бъде посрещнато с "най-суровия отговор".

"Коравосърдечното пренебрежение на Путин към човешкия живот е абсолютно неприемливо. Пределно ясно е, че в момента той е избрал да се цели конкретно в цивилни", посочи Трюдо във Варшава.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на геноцид, след като украинските власти съобщиха, че руски самолети са бомбардирали детска болница, убивайки трима души, включително дете.

От своя страна Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" и отрича нейните сили да стрелят по цивилни цели.

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна
Обновена

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна

Руският президент е убеден, че страната му ще преодолее "нелегитимните санкции" на Запада

Днес Кремъл промени позицията си по отношение на бомбардировките срещу болницата в украинския град Мариупол с разнопосочни изявления, които се меняха между агресивно отричане и призив за установяване на точните факти.

"Путин трябва да знае, че последствията за действията му вече ще бъдат тежки и по-нататъшната ескалация, по-нататъшният избор на цивилни лица за мишени, по-нататъшното използване на проблемни начини за убиване на цивилни ще бъдат посрещнати с най-тежкия отговор както в световен мащаб, така и индивидуално спрямо него", заплаши Трюдо.

Канада, подобно на редица други западни държави, наложи широки санкции на Русия след нахлуването й в Украйна. Освен това затвори своето въздушно пространство и пристанища за руски кораби, изпрати летални оръжия на Украйна и поиска от Международния наказателен съд да разследва предполагаеми военни престъпления от руските сили.

Зеленски призовава Запада да действа, или милиони могат да загинат

Зеленски призовава Запада да действа, или милиони могат да загинат

Призив на украинския президент