Русия продължава с опитите си да сплашва цивилни. На 17 февруари 2023 г., тя атакува 10 области на Украйна. Има загинали и ранени. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Терористичната държава не спира да се опитва да сплашва цивилното население. Само за последното денонощие са били обстрелвани 10 области на Украйна. За съжаление има загинали и ранени", написа държавният глава.

Междувременно Зеленски изрази увереност, че всеки, който извърши този продължаващ терор, ще бъде справедливо наказан.

"Със сигурност ще трябва да поемете отговорност. За всеки унищожен живот. За всяка изстреляна ракета срещу Украйна. За всички злини и страдания, които Русия донесе на нашата земя", подчерта президентът на Украйна.

Руски ракети по Хмелницки и Николаевска област
Обновена

Руски ракети по Хмелницки и Николаевска област

Картата отново е червена

Припомняме, че сутринта на 18 февруари 2023 г. Русия изстреля четири ракети тип "Калибър" по територията на Украйна. Две от тях бяха свалени от украинските части за противовъздушна отбрана.

В Киев и много други региони на Украйна от сутринта бе обявена въздушна тревога. 

Ръководителят на държавната администрация на област Хмелницки Серхий Гамалий съобщи за две експлозии в областния център в събота сутринта. "Имаше експлозия в Хмелницки! Останете в убежищата", написа той в Telegram.

Виталий Ким, ръководител на Николаевската областна държавна администрация, заяви, че в региона работи противовъздушна отбрана. Той написа, че "две неясни цели напускат региона" и са потвърдени изстрелвания от Черно море.

Съществува заплаха от нанасяне на удар по Днепропетровска област, предупреди и ръководителят на областния съвет Николай Лукашук.

Русия се похвали с превземането на село в Харковска област

Русия се похвали с превземането на село в Харковска област

Пушилин обяви подобряване на позициите край Бахмут

Зеленски, който говори пред събралите се лидери на годишната Мюнхенска конференция по сигурността чрез видеовръзка, призова съюзниците да ускорят доставките на оръжия, предупреждавайки, че няма алтернатива на победата над Москва.