Украинският президент Володимир Зеленски призовава руските войници да не воюват в Украйна, защото в противен случай хиляди от тях ще бъдат убити и ранени.

Държавният глава заяви това по време на вечерно видеообръщение.

"Знаем, че руското командване се готви за нови тежки загуби. В частите, чийто личен състав беше почти напълно унищожен или значително отслабен през март и април, се набират нови хора. Със слаба мотивация. Със слаб боен опит. Те просто искат да получат правилния номер. За да могат да включат и тези части в настъплението", казва Зеленски.

Зеленски: Победата ни е неизбежна

Зеленски: Победата ни е неизбежна

Нужна е пълна мобилизация на фронта

"Руското командване е наясно, че през следващите седмици ще бъдат убити още хиляди руски войници и хиляди други ще бъдат ранени", заяви президентът.

"Но защо това е нужно на самите руски войници? Защо техните роднини? Руските командири лъжат войниците си, когато им казват, че ще понесат сериозна отговорност за отказа си да се бият. В същото време те не разказват например за подготовката от руската армия на допълнителни хладилници за съхранение на трупове. Те не казват какви нови "планирани" загуби очакват генералите", казва Зеленски.

Украинските сили до момента са унищожили около 1000 руски танка, 2500 бронирани машини и почти 200 самолета.

Това заяви в среднощното си видео обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той заяви, че Русия е отслабена, но "окупаторите все още разполагат с техника на склад и ракети, с които да ударят страната ни".

Експлозии в Харков, Зеленски: Русия иска да "унищожи всичко живо"

Експлозии в Харков, Зеленски: Русия иска да "унищожи всичко живо"

Най-тежко остава положението край град Изюм

Работата по разминирането продължава в северните райони, където руските сили са били изтласкани, каза той и съобщи, че в 69 % от деокупираните селища вече е възстановено "пълноценното местно самоуправление".

Украйна води разговори с партньорите си за увеличаване на санкциите срещу Русия, каза той, и очаква скоро да бъде взето решение за ограниченията върху петрола. "Ако някоя компания или държава помага на Русия да търгува с петрол, тя също трябва да понесе санкции".

Зеленски: Русия е отговорна за продоволствената криза по света

Зеленски: Русия е отговорна за продоволствената криза по света

Украйна разполага с продукти, но е блокирана заради войната

Зеленски каза още, че наскоро е разговарял отново с френския президент Макрон за присъединяването на Украйна към Европейския съюз, с министър-председателя на Обединеното кралство Джонсън за последните събития и с швейцарския министър-председател Касис, за да му благодари за посредническата роля, която страната изпълнява, и да обсъди възстановяването.