Само един актьор - руският президент Владимир Путин - може да използва ядрени оръжия в Европа, но не и Украйна.

Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски.

Той припомни, че днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е впуснал в "телефонна въртележка" и е звънял на своите колеги от чужбина с истории за някаква "мръсна ядрена бомба", обобщи УНИАН.

Зеленски отбелязва, че по този начин всички са наясно "кой е източникът на всичко мръсно, което може да си представим в тази война".

Кулеба: Не Украйна, а Русия готви "мръсна бомба"

Кулеба: Не Украйна, а Русия готви "мръсна бомба"

Външният министър на Украйна коментира обвиненията на Шойгу

"Русия е тази, която шантажира с радиационната катастрофа в Запорожската АЕЦ; Русия е тази, която праща руски ракети над украински ядрени обекти; руските военни са тези, които минират язовирната стена и блоковете на Каховската водноелектрическа централа и шантажира с взривяването им; Русия използва фосфорни боеприпаси, забранени мини и цялата гама от оръжия срещу гражданската инфраструктура", подчерта украинският президент.

Той припомни, че ако някой може да използва ядрени оръжия в нашата част на Европа, това е само един субект и този субект просто "нарежда на другаря Шойгу да се обади някъде там".

"Ако Русия се обади и каже, че уж Украйна подготвя нещо, това означава едно - че Русия вече е подготвила всичко", предупреди Володимир Зеленски.

Украинският президент смята, че светът трябва да реагира възможно най-остро сега.

"Ако Русия е подготвила поредното вдигане на залозите и поредната стъпка за ескалация - тя трябва още сега да види превантивно и на всяка нова своя "мръсотия", че светът няма да я преглътне", подчерта украинският президент.

В телефонен маратон Шойгу предупреждава за украинска „мръсна бомба“
Обновена

В телефонен маратон Шойгу предупреждава за украинска „мръсна бомба“

С колегите от Франция, Турция, Англия и САЩ

Според него самата заплаха от страна на Русия с ядрено оръжие - и още повече срещу украинската държава, която предаде ядрения си арсенал срещу обещанията за сигурност от страна на големите ядрени сили - вече е причина както за санкции, така и за още по-голяма подкрепа за Украйна.

"Защото колкото по-силна е нашата подкрепа, толкова по-бързо ще приключи тази война и всички възможни руски заплахи. Когато една терористична държава вдига залозите, тя трябва да усеща, че това няма да се получи", смята Зеленски.

Той обяви, че това ще бъде задача номер едно за украинската дипломация през следващата седмица - да обясни какво се случва. Той е убеден, че "светът ще бъде с нас, светът ще ни разбере".