Украйна се нуждае от мощна, модерна и напълно ефективна противовъздушна отбрана, която може да осигури защита срещу руски ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

В него, той направи кратък преглед на насените в неделя руски удари в Украйна, жертвите, ранените и материалните щети при тях. 

Част от ракетите са свалени. Но само част. Ние говорим за това всеки ден с нашите партньори. Вече има някои споразумения. Партньорите трябва да действат по-бързо, ако наистина са партньори, а не наблюдатели, настоя държавният глава.

Забавянето на прехвърлянето на оръжие към държавата ни, всякакви ограничения, всъщност са покана за Русия да нанася отново и отново удари, настоя Зеленски. 

Руснаците се опитват да блокират Лисичанск от юг

Руснаците се опитват да блокират Лисичанск от юг

Според Киев, Москва е понесла значителни загуби

Той настоя, че лидерите на Г-7, които се събраха в Германия на среща на върха, имат достатъчно общ потенциал да спрат руската агресия срещу Украйна и срещу Европа като цяло. 

Но това е възможно само ако получим всичко, което искаме, и точно навреме, от което се нуждаем - оръжия, финансова подкрепа и санкции срещу Русия. Не може да бъде другояче в тази война. Защото именно тук - в небето над Киев, в морето край Одеса, на земята на Харковска област, Донбас, в Херсонска и Запорожка области - се решава какъв ще бъде животът в Европа в бъдеще. Тук, в Украйна и никъде другаде, каза той.

Говорих за това днес с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо - как иначе можем да засилим отбранителната подкрепа за Украйна и как иначе можем да увеличим натиска на санкциите върху Русия, разказа Зеленски. 

Зеленски се обърна отделно към гражданите на Беларус днес - и цивилни, и униформени.

Украйна: За първи път крилати ракети идват от небето на Беларус

Украйна: За първи път крилати ракети идват от небето на Беларус

От началото на войната Киев предупреждава, че Беларус може да бъде използван

"Вие сте въвлечени във войната. Кремъл вече е решил всичко вместо вас - животът ви не струва нищо за тях. Но вие не сте роби или пушечно месо. Не е нужно да умираш. Можете да попречите на всеки да решава вместо вас какво ви очаква по-нататък.", каза той.